Mueller maakt langverwachte conclusie van Rusland-onderzoek bekend: “Geen bewijs van collusie tussen Trump en de Russen”

Mueller maakt langverwachte conclusie van Rusland-onderzoek bekend: “Geen bewijs van collusie tussen Trump en de Russen”

Speciale aanklager Robert Mueller heeft zondag de conclusies van zijn onderzoek overgemaakt aan het Amerikaanse Congres. Hij acht het niet bewezen dat er collusie is tussen Trump en/of zijn entourage en Rusland.

Na bijna twee jaar onderzoek heeft Mueller de conclusies overhandigd aan het Amerikaanse congres. Hij besluit dat er geen bewijs is van “collusie of samenzwering” tussen Donald Trump, zijn entourage en Rusland. De belangrijkste bevindingen van het rapport staan in een brief die de Amerikaanse minister van Justitie William Barr zondag aan het Congres overmaakte. Het onderzoek duurde twee jaar.

“De speciaal aanklager kwam niet tot de conclusie dat de campagne van Trump, of iemand die erbij betrokken was, samenspande of samenwerkte met de Russische regering, ondanks talrijke aanbiedingen van Rusland-gerelateerde individuen om Trumps campagne bij te staan”, schreef Barr in de brief.

Nog volgens het rapport is er evenmin voldoende bewijs dat hij de rechtsgang en het onderzoek gehinderd zou hebben. Wel vermeldt het rapport nog dat Trump niet volledig vrijgesproken kan worden.

De minister citeerde ook rechtstreeks uit het rapport van Mueller: “Hoewel dit rapport niet tot het besluit komt dat de president een misdrijf pleegde, pleit het hem ook niet vrij” inzake belemmering van de rechtsgang. Volgens Barr is er echter “onvoldoende bewijs” om te stellen dat de president op dit vlak een inbreuk pleegde.

Mueller onderzocht sinds mei 2017 of er bij de vermoedelijke pogingen van Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 geheime afspraken waren tussen het campagneteam van Trump en vertegenwoordigers van Rusland. Ook werd onderzocht of Trump, die FBI-baas James Comey ontslagen heeft, justitie gehinderd heeft.

Mueller maakt langverwachte conclusie van Rusland-onderzoek bekend: “Geen bewijs van collusie tussen Trump en de Russen”
Foto: AP

Volledige transparantie

De Democraten eisen dat het volledige onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller publiek wordt gemaakt. “Er moet volledige transparantie heersen over wat speciaal aanklager Mueller ertoe heeft aangezet de president niet volledig vrij te pleiten van wandaden”, aldus Jerry Nadler, de Democratische voorzitter van de commissie Justitie van het Lagerhuis.

Barr zei eerder dat er geen stappen zullen worden ondernomen tegen Trump nadat Mueller in zijn rapport op geen enkele manier opriep om Trump te vervolgen wegens obstructie van het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen in 2016. “Hoewel in het rapport niet wordt geconcludeerd dat de president een misdrijf beging, wordt hij ook niet vrijgepleit”, luidde het eerder.

Nadler voegt er nog aan toe dat Barr opgeroepen zal worden om te getuigen voor de commissie Justitie van het Lagerhuis: “In het licht van de zeer verontrustende discrepanties en het finale besluit van het ministerie van Justitie, volgend op het rapport van de speciaal aanklager, zullen we Barr als getuige oproepen”, klonk het.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees