Makers ‘De mol’ droppen vogelspin bij deelnemers: "We drijven de kandidaten graag tot uiterste"

Makers ‘De mol’ droppen vogelspin bij deelnemers: "We drijven de kandidaten graag tot uiterste"

De makers van het spelprogramma De mol hebben een aantal deelnemers een helse nacht bezorgd. Drie duo’s moesten het in pikdonkere kamers een volledige nacht uithouden met “een dier” . Vooral Eva en Kaat stonden doodsangsten uit met hun vogelspin. Tijdens de selectieprocedure hadden alle kandidaten gelogen over hun angsten – is er echt iemand bang van konijnen? – maar ook Gilles De Coster vertelde een leugen tijdens de aflevering: Eva is níét de afvaller van deze week.

MOL POLL. Wie is volgens jou de mol?

Een decibelmeter zou overuren hebben geklopt in de aflevering van De mol van zondagavond. Drie duo’s kregen een opdracht die op papier niet onhaalbaar leek: breng een nacht door met een dier in een bungalow die volledig verduisterd is. Het eerste duo kreeg “een zoogdier” als kamergenoot, het tweede “een reptiel”, het derde “een geleedpotige”. De duo’s kregen de keuze tussen een klein en een groot dier, maar wisten dus niet waarmee ze opgezadeld werden. Klein detail: één duo mocht in gewone bedden slapen, een ander op dunne matten, een derde op de grond.

Ingrid en Axel kregen een varken op bezoek en faalden in hun opdracht: Ingrid deed geen oog dicht. Niet door het varken, maar door het gesnurk van Axel. “Het varken heeft die nacht trouwens vooral geslapen”, vertelt presentator Gilles De Coster.

 

 

Spoedarts Elisabet vloog af en toe tegen het plafond door de slang op haar kamer, maar zweette de nacht wel uit met Martijn. Voor advocate Eva en studente Kaat werd de nacht een hel: zij kregen een vogelspin op bezoek en moesten de kamer na een paar uur gillen en brullen vroegtijdig verlaten. “Die spin en die slang waren uiteraard niet giftig”, zegt Gilles De Coster.

“Geen mensen met fobieën viseren”

Volgens De Coster was de proef met de dieren niet bedoeld om kandidaten met fobieën te viseren. “We doen lange interviews met de deelnemers en zijn dus op de hoogte van al hun angsten. Als er mensen zijn met échte fobieën, blijven wij ervan weg. Anderzijds kunnen we een grote productie als De mol moeilijk laten afhangen van de angsten van kandidaten. De mol zou De mol niet zijn als mensen hun grenzen niet zouden verleggen. We drijven de kandidaten graag tot het uiterste, we proberen hen constant te verrassen. Maar iemand met een fobie doelbewust viseren? Dat zouden we nooit doen. Dat is niet prettig voor de kandidaten en eigenlijk ook niet fijn om naar te kijken. Respect voor onze kandidaten staat voorop.”

Dit jaar zijn er in De mol genoeg kandidaten met angsten. Piloot Axel heeft hoogtevrees, spoedarts Elisabet vliegangst. “Maar als het om angsten gaat, zijn er altijd gradaties. Axel heeft hoogtevrees, maar niet in die mate dat hij niet zestig meter hoog op die kraan durfde te staan voor die benjisprong. Elisabet heeft dan weer vliegangst, maar ze heeft natuurlijk wel het vliegtuig naar Vietnam genomen om mee te doen. In de eerste aflevering stond Liesbeth niet te springen om die benjisprong te doen, maar ze heeft het wel gedaan. Jezelf overtreffen is altijd mooi. Bovendien kan lichte angst in dit programma ook een voordeel zijn: soms kan het als excuus dienen om iets niet te doen.”

De “afvaller”

De kandidaten moesten voor ze naar Vietnam vertrokken trouwens bewijzen dat een goede mol zouden zijn door een leugentje over hun angsten in hun sollicitatiegesprek te smokkelen: dat ze bang zijn van konijnen.

 

 

De deelnemers waren niet de enigen die leugens vertelden. Ook Gilles De Coster zelf vertelde één keer niet de waarheid tijdens de aflevering, en wel op een cruciaal moment: bij de bekendmaking van de afvaller van deze week.

 

 

INFO

INFO

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S