Man met goed gevuld strafblad krijgt werkstraf na zwaar ongeval: “Constant onder invloed rijden en dan nog om een gunst vragen”

Man met goed gevuld strafblad krijgt werkstraf na zwaar ongeval: “Constant onder invloed rijden en dan nog om een gunst vragen”

Het ongeval gebeurde op de Brusselse binnenring. Foto: Photo News

Oudenaken -

Een man met een zwaar strafblad is rijongeschikt verklaard omwille van een zwaar ongeval anderhalf jaar geleden in Ruisbroek. Op het moment van de feiten had hij eigenlijk niet achter het stuur mogen zitten.

De man werd bij verstek in de politierechtbank van Halle veroordeeld tot een celstraf van een half jaar voor een zwaar ongeval op de Brusselse Binnenring in Ruisbroek ruim anderhalf jaar geleden. Deze keer kreeg hij op vraag van zijn advocaat een werkstraf van 150 uur. Als hij die niet of niet volledig uitvoert, vliegt hij alsnog zes maanden achter de tralies.

De feiten op die bewuste 7 september 2017 waren bijzonder ernstig. De man was die avond met een huurwagen op de baan, waarbij hij snelheden tot 160 kilometer per uur zou hebben gehaald. Toen hij probeerde om de afslag Drogenbos te nemen, kwam het tot een botsing met een andere wagen, waarna er ook nog andere voertuigen betrokken raakte bij de botsing. Zijn passagier werd uit de wagen geslingerd en liep zware verwondingen op. Ook de inzittende van een andere auto raakte bij het incident gewond.

Zeventien veroordelingen

De beklaagde had die dag eigenlijk niet achter het stuur van een wagen mogen zitten. Als gevolg van een van zijn zeventien voorgaande veroordelingen, werd de man in 2014 verplicht om te slagen in een medische en psychologische proef. De man, die al vijf keer tegen de lamp liep door rijden onder invloed, deed dat niet.

Rechtbank te streng

De advocaat vroeg om de celstraf om te zetten naar een werkstraf. “De feiten worden niet betwist. Maar mijn cliënt heeft zijn leven gebeterd. Hij heeft bijvoorbeeld ondertussen vast werk”, klonk het.

Politierechter Johan Van Laethem was niet echt gediend met de vraag tot mildheid. “Hij heeft de maatschappij en de slachtoffers al in zijn brokken doen delen, en nu vraagt hij om een gunst. Op zijn strafblad staan vijf veroordelingen voor rijden onder invloed. Gezien het gebrek aan objectieve pakkans, betekent dit dat hij constant onder invloed achter het stuur zit. Door zijn toedoen is nu iemand gedeeltelijk verlamd, en zo iemand zou ik een geschenk moeten geven.”

De rechter overliep het strafblad van de man, waaronder onder meer veroordelingen op staan voor rijden zonder verzekering, vluchtmisdrijf, rijden zonder rijbewijs, dronken rijden en overdreven snelheid. “Het resultaat van zo’n wangedrag is dit ongeval en dan vindt men nog dat de rechtbank te streng is.”

Rijongeschikt

De procureur vroeg om eerste instantie om de celstraf te handhaven, of desnoods om de hoogst mogelijke werkstraf van 300 uur uit te spreken. “Deze man moet dringend beseffen wat hij aan het aanrichten is”, aldus de procureur.

De rechter sprak uiteindelijk een werkstraf van 150 uur uit, met daarnaast nog een rijverbod van twee jaar en de verplichting om te slagen in de vier herstelexamens. Ook werd de man tijdelijk rijongeschikt verklaard, wat betekent dat hij vanaf het moment van het vonnis niet meer mag sturen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees