Crowdfunding moet voormalige pupil van Freddy De Kerpel waardige begrafenis gunnen

Crowdfunding moet voormalige pupil van Freddy De Kerpel waardige begrafenis gunnen

Het Belgisch boksen heeft een markant figuur verloren. Vorige week werd Franco ‘Thunderbird’ Wanyama op 51-jarige leeftijd dood aangetroffen in zijn woning in het Engelse Rugby. De Oegandese vuistvechter brak eind jaren tachtig door onder de vleugels van Freddy De Kerpel, die Wanyama samen met zijn landgenoot Nyakana had opgemerkt op de Olympische Spelen van Seoel 1988. Wanyama kroonde zich onder meer tot kampioen van het Gemenebest.

De Engelse politie vond de overleden bokser, die alleen leefde, in armtierige omstandigheden. De doodsoorzaak is onbekend. “Maar hij was wel zo’n 40 kilogram verzwaard”, weet De Kerpel, “dus zou het een hartaanval kunnen geweest zijn. Ik ben er alleszins kapot van. Een gouden gast was dat. En een supertalent dat twee wereldkampioenen heeft geklopt, maar door malaria nooit zijn volle potentieel heeft bereikt.”

Via crowdfunding wordt gehoopt om de berooide man in zijn geboorteland Oeganda een waardige begrafenis te bezorgen. “Nadat hij bij mij vertrokken was, belandde hij bij bedriegers. Die gasten hebben hem gepluimd. Typisch boksen eigenlijk. Diep treurig allemaal. Het spookt constant door mijn hoofd.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.