Gentse gemeenteraad wil zich niet uitspreken tegen huiszoekingen

Gentse gemeenteraad wil zich niet uitspreken tegen huiszoekingen

Foto: fvv

Gent -

De gemeenteraad heeft zich vanavond onbevoegd verklaard over het burgervoorstel om als stad een krachtig signaal te geven tegen een wetsontwerp. Dat laat de politie toe om huiszoekingen te verrichten bij gezinnen die onderdak bieden aan illegale vluchtelingen. “De Stad gedraagt zich als jezuïeten”, vinden de indieners van het voorstel.

“Onze politieagenten zullen géén woning binnengaan zonder expliciete toestemming van een volwassen bewoner”, beklemtoonde burgemeester Matthias De Clercq (Open VLD). “Die onschendbaarheid van de woning is echter een federale wet. Ik stel dus voor om ons onbevoegd te verklaren.”

42 gemeenteraadsleden stemden in met zijn oproep.

Het verbaasde niemand dat de drie oppositieleden van de PVDA vonden dat de Stad zich wél moest uitspreken over de vraag van 2.300 burgers om “een symbolische daad van solidariteit te stellen met de vluchtelingen.”

Opvallend was dat toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui (Groen) als enige tegen haar eigen meerderheid stemde. Lees hier hoe zij werd teruggefloten door haar eigen fractie

De talrijk aanwezige sympahisanten van het Burgerplatform voor Overnachtingen vonden het een gemiste kans voor Gent “om zich als enige Vlaamse stad te profileren als progressief.”

“Zich onbevoegd verklaren is een laffe jezuïetenstreek. Want zoals holocaustslachtoffer Elie Wiesel ooit zei: “Het tegengestelde van liefde is niet haat, maar onverschilligheid.”

Werk van barmhartigheid

Voor de stemming hadden twee gastgezinnen die regelmatig transitmigranten uit het Maximiliaanpark meenemen naar hun eigen huis een kwartier tijd gekregen om het burgervoorstel toe te lichten.

Gentse gemeenteraad wil zich niet uitspreken tegen huiszoekingen
Baharak Bashar en Godelieve Jacob kregen een kwartier om uit te leggen waarom zij transitmigranten onderdak bieden Foto: fvv

“Als kind ging ik naar de nonnenschool waar ik de werken van barmhartigheid leerde kennen”, sprak Godelieve Jacob. “Eén daarvan was “de vreemdelingen herbergen”. Wel, dat is wat ik nu doe. Ik bied onderdak aan, een maal, een douche, efkes rust aan mensen die maar een kleine droom hebben: ergens een gewoon leven te kunnen leiden zoals wij. Niets doen, is voor mij geen optie. Of moet men meer compassie hebben met een hond dan met een mens?”

Of ik me veilig voel met al die vreemdelingen in mijn huis, vraagt men me soms. Jazeker, maar ik zou me niet veilig voelen als ik weet dat de politie mijn huis kan binnenvallen.”

Tegenbetogers

Alle fracties lichtten daarnahun houding toe tegenover het burgervoorstel.

Zowel Open VLD als CD&V benadrukten dat een lokaal bestuur zich niet mag uitspreken tegen een federaal wetsontwerp. De andere fracties uit de meerderheid, Groen en sp.a, vonden de bezorgdheid van het Burgerplatform terecht maar riepen niet op om daar als Stad een krachtig signaal aan te verbinden. PVDA deed dat wel.

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) merkte op dat Gent geen aantrekkingspool mag worden voor illegalen en de stad geen gedoogbeleid mag voeren voor illegaliteit.

Een tiental betogers van Voorpost waren ondertussen opgedaagd aan het stadhuis. “Geen illegalen in onze stad!”, scandeerden ze luidkeels. Het ging om een niet aangevraagde tegenbetoging. In het inkomsas van het stadhuis werden de betogers met zachte hand tegengehouden door de politie.

Gentse gemeenteraad wil zich niet uitspreken tegen huiszoekingen
Enkele leden van Voorpost hielden een niet aangevraagde betoging tegen het burgervoorstel Foto: fvv
Corrigeer

NIEUWS