Figuranten FC De Kampioenen betaald met tombola: “Onhaalbaar om die mensen te betalen”

Figuranten FC De Kampioenen betaald met tombola: “Onhaalbaar om die mensen te betalen”

Tijdens de stoet van Aalst carnaval draaide Jan Verheyen (hier samen met Jaak Van Assche) al enkele scènes. Voor bijkomende opnamen heeft hij begin april een pak figuranten nodig. Foto: BELGA

Voor Viva Boma!, de vierde FC De Kampioenen-film, worden begin april een hele reeks massascènes gedraaid en daarvoor heeft regisseur Jan Verheyen enkele duizenden figuranten nodig. Die worden vergoed met een… tombola.

Het verhaal van Viva Boma! speelt voor een stuk tijdens Aalst carnaval en voor een reeks scènes met feestvierders heeft Jan Verheyen binnenkort enkele duizenden figuranten nodig. Die worden gerekruteerd door een figurantenbureau. Op ‘Figuratie.be’ staat te lezen dat wie als ‘bezoeker van carnaval Aalst’ een dag (van 6.30 tot 18 uur) aan de film wil meedoen, geen vergoeding krijgt, maar wel mag meedoen aan een tombola. “Per draaidag heb ik 500 tot 700 dergelijke figuranten nodig”, aldus Verheyen. Omdat we in de Vlaamse film geen onbeperkt budget hebben, is het vanaf honderd figuranten onhaalbaar om die mensen nog te betalen. Daarom organiseer ik in de beste Vlaamse traditie een tombola waarbij allerlei waardevolle prijzen gerelateerd aan FC De Kampioenen te winnen vallen.” Bij die prijzen is onder meer een VIP-entree voor de première, maar er zijn ook spullen geschonken door de sponsors van de film.

Voor Verheyen is het niet de eerste keer dat hij zijn figuranten zo vergoedt. “Voor Team spirit had ik veel volk rond een voetbalterrein nodig en in de vorige FC De Kampioenen-film moest ik het stadion van Sint-Truiden vullen. Ook toen organiseerde ik een tombola voor de mensen die voor publiek speelden.”

20 euro per dag

Wie een belangrijker figurantenrol krijgt, wordt dan weer wel vergoed. Daar gaat het om een minimumbedrag van 20 euro per dag. Edelfiguranten die eventueel een paar woorden tekst hebben, krijgen al naargelang hun inbreng nog iets meer. 20 euro is weinig en Jan Verheyen geeft grif toe dat veel mensen daar financieel hun broek aan scheuren. “Tenzij je met z’n vijven in één auto kruipt, ben je al snel je verdienste kwijt aan benzine alleen. Maar de liefhebbers doen het niet voor de centen. Er bestaat nu eenmaal een publiek dat graag figureert in films. Bovendien gaat er van FC De Kampioenen nog altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Mensen vinden het gewoon leuk om erbij te zijn.”

Dat merkt Verheyen aan de belangstelling. Een week nadat de oproep voor figuranten was gelanceerd, waren al ruim 2.000 kandidaturen binnen. “Elke dag hebben we een nieuw contingent figuranten nodig, maar aan gegadigden gelukkig geen gebrek.”

Play

bekijk ook

FC De Kampioenen vieren mee op Aalst carnaval

Cast FC De Kampioenen maakt zich klaar voor opnames film tijdens carnavalsstoet in Aalst: “Hopen dat het niet regent”

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees