Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

De voorbije dagen weigerden de arbeiders aan de slag te gaan bij Eternit. Na een akkoord met de directie nemen ze vandaag het werk weer op.jhp

Asbestslachtoffer woedend omdat arbeiders Eternit werk hervatten nu directie gezondheidsinspectie toelaat

“Dit is zo fout. Leren ze dan nooit?”

Kapelle-op-den-Bos

-

De 500 arbeiders van Eternit gaan vandaag opnieuw aan het werk nadat het werk enkele dagen heeft stilgelegen omdat er asbest werd aangetroffen op de werkvloer. De directie laat de gezonheidsinspectie vandaag toe. Asbestslachtoffers reageren verbolgen.

Wraakroepend. Zo reageert Eric Jonckheere, voorzitter van de vzw Abeva die opkomt voor asbestslachtoffers, op het nieuws dat de arbeiders van de Eternitfabriek in Kapelle-op-den-bos weer aan de slag gaan. Eigenlijk moest dat maandag al gebeuren van de directie, maar zowel de ochtend- als dagploeg ging niet aan het werk.

Enkele dagen geleden werd asbest aangetroffen op de werkvloer in kleefstalen. “Het gaat om asbeststof in zogenaamde kleeftesten”, zegt vakbondsman Freddy De Ruysscher (ABVV). “In bepaalde zones in de fabriek waren vorige week waarden van 13 tot 27 procent asbestdeeltjes op die kleeftesten genoteerd. Maar er is nooit asbest in de lucht gemeten. Luchtmetingen zijn een mogelijke indicator om een site te sluiten, maar er werden geen asbestdeeltjes in de lucht aangetroffen.”

Het probleem van de werkateliers in Eternit is dat destijds overal gewerkt werd met asbest, ook dus tijdens de bouw van de bedrijfsgebouwen zelf. Bij het vrij recent verwijderen van een asbestdak van een fabriekshal is de opruiming daarna allicht niet grondig genoeg geweest, wat nu tot de detectie van asbest leidde op de werkplaats. Sinds 1997 is Eternit gestopt met het gebruiken van de kankerverwekkende stof in bouwmaterialen. Dat er nu asbest in kleefstalen, en niet in de lucht werd gevonden, zette de directie aan om de werknemers te verplichten om het werk te hervatten. Maar dat lukte niet. De vakbonden gaven een negatief advies. Pas tegen 17 uur maandagavond was er een akkoord. “Pas nadat er zekerheid zou zijn over de risico’s op de volksgezondheid wilden de arbeiders terug aan het werk”, zegt De Ruysscher. “Uiteindelijk is overeengekomen dat er dinsdag een inspectie komt van de Federale Overheidsdienst (FOD) en dat er een actieplan komt om risicozones te saneren.”

Eric Jonckheere Voorzitter Abeva - asbestslachtoffers “Ik zie nu dat de bedrijfsleiding nog steeds niet leert uit het verleden. Arbeiders laat je niet werken in een fabriek waar er ook maar enige twijfel is over asbest”

Woordvoerder Michiel Adriaensens van Eternit: “De meetresultaten in de lucht zijn negatief en dus kan het werk worden hervat. Er is geen enkel probleem meer, we volgen het zelf ook nauwgezet op en er is een akkoord dat iedereen terug aan het werk gaat.”

Besmetting

Maar niet iedereen is akkoord met die beslissing. “Wat er nu gebeurt, is opnieuw wraakroepend”, zegt Eric Jonckheere, voorzitter van de vzw ABEVA die opkomt voor de asbestslachtoffers. Hij verloor z’n vader, moeder en twee van z’n vijf broers aan de gevolgen van longvlieskanker, veroorzaakt door asbest. De ziekte kan 40 jaar na besmetting nog uitbreken, en dus is hij als 60-jarige lang niet zeker dat hij gezond zal blijven. “We woonden in de schaduw van de fabriek in Kapelle-op-den-Bos, we speelden als kind op het asbeststort. Mijn vader werkte er, en wij ademden dat vergif allemaal jarenlang in. Het bedrijf wist het op een zeker moment, maar ging nog jarenlang door met de productie.”

Jonckheere schreef een boek, voerde een jarenlange juridische strijd tegen Eternit en kreeg gelijk voor de rechtbank. “Het bedrijf heeft niet voldoende maatregelen genomen om de asbestbesmetting in te dijken en zijn werknemers en omwonenden te beschermen. Ik zie nu dat de bedrijfsleiding nog steeds niet leert uit het verleden. Arbeiders laat je niet werken in een fabriek waar er ook maar enige twijfel is over asbest. Dit is zo fout. Leren ze dan nooit?”

Het beste van Enkel voor abonnees