Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Tijdens de nieuwe behandeling van de zaak keken de beklaagden naar de beelden van de stoet.bfs

Tien deelnemers aan trouwstoet op snelweg vechten straf aan in beroepsrechtbank

Beelden trouwstoet E17 op groot scherm getoond in rechtbank

Lokeren

-

Tien van de bestuurders die werden veroordeeld voor een trouwstoet die in februari van 2017 de E17 in Lokeren had geblokkeerd, zijn in beroep gegaan tegen hun straf. Tijdens de nieuwe behandeling werden de beelden van de stoet op groot scherm getoond.

In de beroepskamer van de correctionele rechtbank van Dendermonde werden maandagochtend de beelden van de bewuste trouwstoet op groot scherm getoond. Bestuurders die hun auto parkeerden op de snelweg, dansten en sprongen, in tegenovergestelde richting reden en uiteindelijk aan een slakkengangetje in de richting van Gent tuften om daar de bruid op te halen. Het tafereel werd uitgebreid gefilmd door bestuurders die vast waren komen te zitten achter de stoet. Aan de hand van die beelden kon het parket van Oost-Vlaanderen negentien deelnemers identificeren. Allemaal mannen uit de Turkse gemeenschap van Lokeren en Gent, zo bleek uit verder onderzoek. Daarvan werden er in juni van vorig jaar veertien veroordeeld door de politierechter in Dendermonde. Ze kregen rijverboden van drie tot vijf jaar en boetes van 800 tot 4.000 euro opgelegd. De rechter verklaarde een Porsche Cayenne, een BMW en een Opel Mokka verbeurd. “De stoet waaraan deze mannen deelnamen wekt agressie en afkeer op. Bijna iedereen stoort zich eraan. Er mag geen indruk ontstaan van straffeloosheid”, vond politierechter Peter D'Hondt.

Tien van de veroordeelde bestuurders tekenden beroep aan tegen hun straf. Tijdens de nieuwe behandeling van de zaak in eerste aanleg vroeg de openbaar aanklager een bevestiging van de alle eerdere opgelegde straffen.

Volgens advocaat Raan Colman, die een van de deelnemers aan de stoet verdedigde die door het eerste vonnis zijn Porsche was kwijtgespeeld, is er te weinig duidelijkheid over de rol van de verschillende bestuurders. “Er werden op voorhand nooit afspraken gemaakt om een trouwstoet te organiseren”, maakte de raadsman duidelijk. “De beklaagden zijn zelf allemaal moeten gaan zoeken naar wat ze mogelijk verkeerd zouden gedaan hebben. Echte argumentatie ontbreekt. De straffen werden veralgemeend, terwijl men individueel moet nagaan wie er wat heeft gedaan. In het geval van mijn cliënt is er niets bewezen. Ik vraag dan ook de vrijspraak.”

Peter D’Hondt Politierechter “De stoet waaraan deze mannen deelnamen wekt agressie en afkeer op”

De rechter doet op 6 mei uitspraak in deze zaak.

Beelden van de gebeurtenissen in februari 2017 op de E17.bfs

Het beste van Enkel voor abonnees