Amper 500 betogers op D-Day voor klimaatactivisten

Brussel -

Omdat het dinsdag zo’n belangrijke dag is voor de klimaatactivisten - later op de dag stemt de Kamercommissie over een mogelijke wijziging van grondwetsartikel 7bis - vervroegde Youth for Climate de wekelijkse spijbelactie van donderdag naar dinsdag. Maar terwijl er de voorbije weken telkens duizenden jongeren opdaagden, was er dinsdag sprake van “slechts” 500 betogers.

LEES OOK. Open VLD’er hard voor Groen bij bespreking grondwetswijziging Klimaatwet: “Ze gaan liever samen met de vrienden van Mao en Stalin”

Rond 11 uur vertrokken de enthousiaste jongeren aan het Noordstation om hun wandeling te eindigen aan het klimaatdorp dat op het Troonplein is opgetrokken.

(Lees verder onder de video)

Klimaatmars Brussel 26 maart 2019 Video: Amaury Michaux. Video: Het Nieuwsblad

De jongeren laten zich opnieuw luidkeels horen met hun vele slogans zoals “België koolstofneutraal, luister naar ons signaal”, “het is te heet op de planeet, de regering doet geen reet”, “waar is dat draagvlak? hier is dat draagvlak” of “un, deux, trois dégrées, c’est un crime contre l’humanité” en natuurlijk “on est plus chaud que le climat” en “What do we want? Climate justice! When do we want it! Now?”

Acteurs stappen mee

In de mars stappen ook enkele bekende sympathisanten mee. De acteurs Koen De Graeve, Jan Bijvoet en Nico Sturm kwamen de klimaatjongeren steunen. Naar goede gewoonte waren ook de ‘grootouders voor het klimaat’ aanwezig om een betere toekomst te eisen voor de volgende generatie.

500 betogers is beduidend minder dan de voorbije weken. Dinsdag is nochtans een belangrijke dag in het klimaatprotest. Later op de dag stemt de Kamercommissie over een mogelijke wijziging van het grondwetsartikel 7bis. Dat is een algemeen artikel waarin de overheden zich ertoe verbinden om “doelstellingen van duurzame ontwikkeling” na te streven. Het zou volstaan om toe te voegen dat ze samen ook een “doeltreffend klimaatbeleid” voeren zoals dat omschreven wordt in de nieuwe klimaatwet.

Amper 500 betogers op D-Day voor klimaatactivisten
Foto: amg

Onder luid applaus aangekomen

De twaalfde klimaatmars van ‘Youth for Climate’ is onder luid applaus van de klimaatactivisten aangekomen op het Brusselse Troonplein. “Vandaag kunnen de politici bewijzen dat ze ons wel degelijk serieus nemen. Vandaag zullen we zien of de mensen die ons land besturen genoeg ballen hebben om te investeren in een ambitieus klimaatbeleid”, stelt Luna Bauwens van Youth for Climate.

Op het Troonplein wachten de klimaatactivisten nu samen de uitslag van de stemming in de Kamercommissie af. De betogers laten alvast verstaan dat het Troonplein hun symbolische plaats van verzet is geworden en ze de druk op de politici willen blijven opvoeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees