Niets dan lof voor Remco Evenepoel, maar Patrick Lefevere verrast: “Hij staat te dik”

Niets dan lof voor Remco Evenepoel, maar Patrick Lefevere verrast: “Hij staat te dik”

De voorbije weken heeft debutant Remco Evenepoel niets dan lof gekregen: het negentienjarige toptalent stelde niet teleur in zijn eerste profkoersen bij Deceuninck-Quick Step. Ook Patrick Lefevere is onder de indruk, maar in Humo pakt de manager eveneens uit met een verrassende constatatie: “Remco staat te dik.”

Klik hier voor onze digitale wielergids!

“Hij maakte al een zéér goede indruk”, zegt Patrick Lefevere (64) over zijn jongste pupil. “Tijdens de ploegentijdrit van de Ronde van de Emiraten heeft Remco iedereen verbaasd. Bij ons maakt iedere renner beurten van 15 seconden op kop. Kán je langer, dan mag dat, op voorwaarde dat je de snelheid niet laat zakken. Wel, Remco maakte beurten van 30 seconden!”

“Te dik”

Op trainingskamp was hij bovendien de enige die Alaphilippe bergop kon volgen, maar dat interesseert de ervaren manager niet. “Weet je hoeveel waarde ik daaraan hecht? Nul komma nul. Ik zal je eens iets vertellen: Remco staat te dik. Met hetzelfde gewicht als op het WK vorig jaar, was hij in Emiraten in de top vijf geëindigd. Maar wie vier kilo te veel weegt, krijgt de rekening gepresenteerd. Hij was ontgoocheld. Hij zégt van niet, maar ik zag hem zitten op een bankje en ik zit al lang genoeg in de stiel om te weten dat ik hem dan beter met rust laat. Remco is nu hard aan het werken. Hij heeft een beetje tegen zijn zin Nokere Koerse en de Bredene Koksijde Classic gereden, zijn grote test wordt de Ronde van Romandië. Twee tijdritten en aankomsten bergop: daar zullen we zien waar hij staat.”

Ook co-commentator José De Cauwer hecht meer belang aan de prestaties van Evenepoel in Bredene en Nokere, waar hij in dienst van de ploeg reed. “Die koersen hebben hem deugd gedaan. Het is een andere manier van koersen, meer wringen. Dat moet hij ook leren.” Maar De Cauwer waarschuwt: net als Tom Boonen verwacht hij nog een terugval. “Natuurlijk: Remco móét zichzelf nog tegenkomen.”

“De vraag zal zijn: hoe gaat hij ermee om?”, besluit Lefevere.

De Cauwer vond Boonen destijds te dik...

De uitspraak van Lefevere is opvallend hard, maar wellicht doordacht. Deze koersen zijn immers louter een leerschool voor Evenepoel, die vooral een grote toekomst wordt voorspeld in rondekoersen. En daar telt elke gram.

En deed uitgerekend De Cauwer destijds ook niet zo’n uitspraak over een zekere Tom Boonen? Ondanks enkele knappe resultaten mocht Boonen van (toenmalig bondscoach) De Cauwer niet mee naar het WK “omdat zijn gat te dik was”. Iets wat toen heel hard aankwam bij de jonge Boonen.

“Ik heb toen misschien een foutieve uitspraak gedaan, maar nadien is hij wel vermagerd”, sloeg De Cauwer later mea culpa. En daarna heeft Boonen op z’n zachtst gezegd toch nog wel een aardig palmares bij elkaar gereden. Moeten we de uitspraak van Lefevere dus ook in die context plaatsen...?

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.