Krijgt Brugge - De Panne wat ze zaterdag in Sanremo niet kregen: een koninklijke spurt?

Krijgt Brugge - De Panne wat ze zaterdag in Sanremo niet kregen: een koninklijke spurt?

Foto: BELGA

Wat voor wedstrijd mag u verwachten tussen Brugge en De Panne? Tweehonderd kilometer doorheen de weidsheid van West-Vlaanderen, met een passage van het Heuvelland en de open vlakte van De Moeren, gevolgd door twee lokale rondes in en om De Panne. Vorig jaar eindigde de wedstrijd op een massasprint, gewonnen door Elia Viviani. Wint de Italiaans kampioen voor het tweede jaar op rij of worden de spurters verrast? Enkele argumenten pro en contra!

Klik hier voor onze digitale wielergids

WAAROM HET EEN MASSASPURT WORDT

Omdat er spurters zijn, en niet de minste. Deceuninck - Quick Step stuurt met Elia Viviani en Fabio Jakobsen zijn twee snelste renners - enfin, Julian Alaphilippe misschien buiten beschouwing gelaten - naar West-Vlaanderen. Bovendien worden luxeknechten als Jungels, Keisse en Senechal opgetrommeld en is Morkov aanwezig om de sprint in te leiden.

Maar Viviani is niet de enige snelle jongen in het pak. Dylan Groenewegen komt eveneens naar België afgezakt en heeft met Danny van Poppel de geknipte leadout aan zijn zijde. En dat brengt ons automatisch bij een wel zeer interessante vraag: wie is momenteel de snelste renner van het ganse pak? Viviani of Groenewegen: allebei vier keer gewonnen dit seizoen, enkel Alaphilippe en Lutsenko deden voorlopig beter. Een spurtje head to head zat er dit seizoen nog niet in. Afgelopen zaterdag in Sanremo stonden ze voor het eerst samen aan de start maar tot een sprint is het niet gekomen.

Krijgt Brugge - De Panne wat ze zaterdag in Sanremo niet kregen: een koninklijke spurt?
Het podium van vorig jaar: Viviani, Ackermann (l) en Philipsen (r) Foto: BELGA

En dan is er ook nog Fernando Gaviria. De Colombiaan kon de torenhoge verwachtingen bij UAE voorlopig nog niet helemaal inlossen maar hem onderschatten is het laatste wat Viviani en Groenewegen zullen doen. Met Consonni en Ferrari heeft hij bovendien enkele snelle locomotieven mee aan boord. Gaviria is een eergierige jongen en kan een zege gebruiken, ook intern. Afgelopen zaterdag spurtten zowel hij als ploegmaat Alexander Kristoff in de Via Roma, een duel gewonnen door Kristoff. Weliswaar ging het slechts om de veertiende plaats maar toch… Gaviria kan een uitstekend resultaat gebruiken.

Overige spurters met enig aanzien: Nacer Bouhanni, Pascal Ackermann, Bryan Cocquard en uiteraard Marcel Kittel. Maar de Duitser fietst voorlopig nog steeds achter zijn beste benen aan.

WAAROM HET GEEN MASSASPURT WORDT

Naast al die snelle jongens staan er uiteraard ook heel wat ploegen aan de start die niet over een spurter van hoog kaliber beschikken. We denken hierbij spontaan aan Team Sky (Doull, Rowe, Stannard), Lotto-Soudal (Keukeleire), Movistar (Roelandts) of EF Education First (Langeveld). Voor hen komt het erop aan om de kansen die zich voordien ook effectief te benutten. Waarmee de volgende vraag zich al aandient: waar gaan die kansen zich voordien? Niet in de heuvelzone, lijkt ons. De vijf hellingen liggen alle vijf in de eerste helft van de wedstrijd. Veel te ver van de finish dus. Na de passage van het Heuvelland gaat het door de polders rechtstreeks richting De Panne. Van pakweg kilometer tachtig tot kilometer vijftig voor de finish, zou de wind voor waaiervorming kunnen zorgen. Met een tegenwind van twee beaufort wordt de kans op waaiers echter klein. Met tegenwind kan je nooit genoeg snelheid ontwikkelen om het peloton te breken.

Krijgt Brugge - De Panne wat ze zaterdag in Sanremo niet kregen: een koninklijke spurt?
Waaiers in de Moeren. De kans lijkt eerder klein. Foto: Photo News

Met nog twee lokale rondjes van 25 kilometer in en om De Panne zal er altijd wel ergens een strook zijn waar de wind wel gunstig waait. Toch lijkt de kans op waaiervorming ons eerder klein.

CONCLUSIE?

De kans dat er woensdagmiddag wordt gespurt, is bijzonder groot. De aanwezige spurtersploegen zijn aanwezig, de wind waait niet meteen gunstig en de heuvelzone ligt te ver van de finish. Patrick Lefevere mag dan wel beweren dat zijn renners dit voorjaar al voldoende hebben gewonnen en dat zij niet meer de boel gaan controleren, toch geloven we nooit dat Deceuninck - Quick Step straks niet langer initiatief zal nemen om het tot een koninklijke spurt te laten komen.

De conclusie is duidelijk: de kans op een koninklijke spurt is bijzonder groot. Wilt u er een cijfer op geplakt zien? Doe dan maar negentig procent.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.