Zoekactie naar vermiste man in tuin Kasteelmoordverdachte levert niks op

Zoekactie naar vermiste man in tuin Kasteelmoordverdachte levert niks op

Zoektocht in IJzendijke naar vermiste Herman Ploegstra.

De Nederlandse politie is dinsdag in IJzendijke gaan graven naar sporen van een vermiste man in de tuin van “kasteelmoordverdachte” Evert de Clercq (54). Maar de zoekactie heeft niets opgeleverd.

Vorige week stond de aangehouden Nederlander nog terecht op het proces in beroep rond de moord op kasteelheer Stijn Saelens (34) uit Wingene. Maar maandag zou hij door Nederlandse rechercheurs in de gevangenis ondervraagd zijn over de vermissing van Nederlander Herman Ploegstra. De 35-jarige man verdween acht jaar geleden in het Zeeuws Ijzendijke, net over de grens met ons land.

Zoekactie naar vermiste man in tuin Kasteelmoordverdachte levert niks op
Evert de Clercq tijdens het proces rond de Kasteelmoord Foto: BELGA

Na acht jaar is er nog steeds geen enkel spoor van de jonge vader. Het Nederlandse gerecht beschouwt de zaak als een cold case, maar in juli vorig jaar raakte bekend dat een team van twintig speurders het onderzoek de bizarre verdwijning helemaal opnieuw zou gaan voeren. De rechercheurs bevestigden eerder al dat ze Evert de Clercq als getuige over de verdwijning zouden ondervragen. Hij staat in Ijzendijke al jarenlang bekend als een berucht figuur en zijn naam wordt al lang gelinkt aan de verdwijning van Ploegstra. Tot onvrede van de Clercq zelf, die zijn aandeel - net als in de Kasteelmoord- altijd heeft ontkend.

LEES OOK: Acht jaar oude mysterieuze moord leidt Nederlandse speurders naar België

De onderzoekers hadden echter aanwijzingen dat het toch nuttig is om de tuin van zijn hotel De Vier Heemskinderen in IJzendijke helemaal uit te kammen naar sporen van de vermiste Ploegstra. Zijn getuigenis zou niet de reden zijn om daar te graven. Ploegstra, die kraanmachinist was, zou in het verleden wel in die bewuste tuin hebben gewerkt. Het Nederlands Forensisch Instituut voerde graafwerken uit. Ze maakten volgens Nederlandse media gebruik van een grondradar, een drone en speurhonden. Evert de Clercq zou ook zelf toestemming hebben gegeven om te graven in de tuin. De zoekactie heeft uiteindelijk niets opgeleverd. De recherche voert wel nog zoekingen op andere plaatsen in de streek.

Corrigeer

NIEUWS