Chirurg vrijgesproken ondanks zware snelheidsovertreding: “Dokters zeggen wel vaker dat ze dringend opgeroepen werden, maar deze man kan het bewijzen”

Chirurg vrijgesproken ondanks zware snelheidsovertreding: “Dokters zeggen wel vaker dat ze dringend opgeroepen werden, maar deze man kan het bewijzen”

Archiefbeeld. Foto: Marc Herremans

Aalter / Brugge / Roeselare -

Een chirurg die aan 167 kilometer per uur over de snelweg reed, werd daar door de Brugse politierechter voor vrijgesproken. “Het is de eerste keer dat ik dit doe”, zei Peter Vandamme. “Maar die man heeft alles heel goed aangetoond.”

De 27-jarige neurochirurg zat in juli vorig jaar thuis in het Oost-Vlaamse Aalter toen hij een verontrustend telefoontje kreeg van het ziekenhuis. De bloedresultaten van één van zijn patiënten waren binnen en die zagen er niet goed uit. “Die patiënt leed aan een acute vorm van bloedvergiftiging”, aldus de advocaat van de chirurg in de politierechtbank. “Ik hoef u niet uit te leggen hoe levensbedreigend dat is. Dus hij sprong in zijn wagen en reed naar het ziekenhuis.”

De chirurg moest van Aalter naar het ziekenhuis AZ Delta in Roeselare, waar hij werkt en waar zijn patiënt lag. Omdat de situatie zo acuut was, stampte hij het gaspedaal stevig in. Op de E403 werd hij ter hoogte van Lichtervelde geflitst aan 167 kilometer per uur. Een stevige snelheidsovertreding die hem een dagvaarding voor de politierechtbank kostte.

De advocaat van de chirurg legde verschillende stukken aan de politierechter voor om aan te geven hoe dringend zijn hulp in het ziekenhuis nodig was. Daarbij helaas ook het overlijdensattest van de patiënt, die uiteindelijk ’s middags overleed. Politierechter Peter Vandamme leek daar wel oren naar te hebben. “Dokters komen hier wel vaker vertellen dat ze dringend opgeroepen werden. Maar deze man bewijst dat toch heel erg gestoffeerd”, klonk het. “Ik denk dat ik het nog nooit heb gedaan, maar hier zal ik toch een uitzondering maken.”

En daarmee doelde de politierechter op het feit dat hij de chirurg over de ganse lijn vrijsprak. Het parket heeft uiteraard nog steeds vijftien dagen tijd om daar nog beroep tegen aan te tekenen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees