Trajectcontroles werpen razendsnel vruchten af: amper nog overtredingen en geen ongevallen meer

Trajectcontroles werpen razendsnel vruchten af: amper nog overtredingen en geen ongevallen meer

De trajectcontroles werpen hun vruchten af. Foto: jvi

Lennik -

De trajectcontroles in Lennik lijken hun effect niet te missen. Uit de recentste cijfers blijkt dat het aantal overtredingen op de gecontroleerde routes maand na maand daalt.

Op Lenniks grondgebied werden op relatief korte tijd meerdere trajectcontroles in gebruik genomen. Dat de plaatsing van de systemen geen maat voor niets blijkt te zijn, blijk uit recent cijfermateriaal dat de lokale politiezone Pajottenland doorstuurde naar burgemeester Irina De Knop.

Zo werd op de Schapenstraat in februari op enkele maanden tijd een aanzienlijke daling van het aantal overtreders vastgesteld. In totaal 477 bestuurders reden te snel, maar een maand er voor waren dat er nog 862, en in december zelfs 990. Volgens de politie zijn die straffe resultaten te vergelijken met de trajectcontrole op de Joseph Van Den Bosschestraat waar bij opstart van het systeem ook meer dan 500 bestuurders per maand op de bon vlogen, en dat na verloop van tijd daalde tot minder dan 100 per maand. Ook het gecontroleerde traject, langs de Brusselsestraat, werpt vruchten af. Van 85 overtreders in januari naar 50 in februari.

Sluiproutes

“Naast deze positieve cijfers werden er, wat nog belangrijker is, geen ongevallen geregistreerd binnen de trajectcontroles”, klinkt het positief bij de politie. “We zijn bijzonder tevreden over de effecten”, vult burgemeester Irina De Knop aan. “Niet alleen naar verkeersveiligheid en leefbaarheid toe, maar ook naar milieu.”

Dat sommige bestuurders de controletrajecten proberen te ontwijken via alternatieve sluiproutes, is de politie intussen ook niet ontgaan. Ook op deze wegen worden regelmatig controles uitgevoerd. “Er wordt ook geen enkele tijdswinst geboekt indien men de trajectcontroles, ook al is het maar deels, ontwijkt om sneller te kunnen rijden”, benadrukt de politie.

Communicatie

De cijfers rond de trajectcontroles werden bekendgemaakt op de gemeenteraad als deel van het antwoord op een opvallende melding van Guy Mignon (N-VA Lennik Kwadraat). Volgens hem is er van uit het gemeentebestuur te weinig gecommuniceerd over het feit dat de trajectcontrole in de Schapenstraat, lang nadat de palen geplaatst waren, ook effectief in gebruik werd genomen. “Plots werd de trajectcontrole geactiveerd en werd vervolgens een tsunami aan overtredingen verstuurd. Bepaalde Lennikenaren ontvingen 3, anderen 5, sommigen 7 en in een aantal uitzonderlijke gevallen 9 pv's in één keer. In verscheidene gevallen werd de betrokken ‘overtreder’ gevraagd 700 euro of meer in één keer op te hoesten”, aldus Mignon. Waarop hij vroeg of het gemeentebestuur zich hiervoor bij de betrokkenen kon verontschuldigen wegens gebrek aan communicatie.

Een opvallende vraag waarop de meerderheid van het gemeentebestuur niet inging, burgemeester Irina De Knop vond de vraag en het discours van Mignon zelfs beschamend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees