Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

“Het moeilijkste? Iemand met een vaste relatie vertellen dat ze een soa heeft en dat manlief een scheve schaats heeft gereden”

Huisartsen moeten met patiënten praten over seksuele gezondheid

“Het moeilijkste? Iemand met een vaste relatie vertellen dat ze een soa heeft en dat manlief een scheve schaats heeft gereden”

Huisartsen moeten met alle patiënten praten over seksuele gezondheid, niet alleen met mensen uit een risicogroep. Foto: Alexander Raths - Fotolia

Tijdens een consult over een verzwikte enkel even informeren naar het aantal bedpartners van een patiënt. Of aan een vijftiger vragen of hij het wel veilig doet met zijn nieuwe vriendin. Huisartsen moeten met alle patiënten praten over hun seksuele gezondheid, zo staat in de nieuwe richtlijn over soa’s van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). “Niet evident”, zeggen de dokters. “Vooral niet als je iemand in een relatie moet vertellen dat ze een soa heeft opgelopen. En dat manlief waarschijnlijk een scheve schaats heeft gereden.”

“Eigenlijk is het straf. Studenten worden tegenwoordig veel vaker en explicieter met seks geconfronteerd dan twintig, dertig jaar geleden. En toch blijven die gesprekken moeilijk”, zegt Bert Aertgeerts ...

Het beste van Enkel voor abonnees