Nog 1 bewoonde ‘schimmelwoning’ in Sint-Bernadettewijk

Nog 1 bewoonde ‘schimmelwoning’ in Sint-Bernadettewijk

Foto: DVH

Gent -

De bewoner van de laatste ongeschikte sociale woning in de Sint-Bernadettewijk mag binnenkort verhuizen. Elders in de stad wonen nog zeven gezinnen in ongeschikt verklaarde woningen.

De ‘schimmelwoningen’ van de maatschappij WoninGent in de Sint-Bernadettewijk kwamen in oktober in opspraak na een VRT-reportage. Die toonde huizen met rotte balken en een badkamer met schimmel op de muren. Zeven ongeschikte sociale woningen in de wijk bleken toch bewoond.

LEES OOK: Op stap in de schimmelwijk: Nu we in het nieuws komen, is er plots wel geld

Zes maanden later is dat nog altijd het geval voor één van de huizen. “Maar we hebben voor de bewoner een oplossing gevonden en hij mag binnenkort verhuizen”, antwoordde schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) in de gemeenteraad op een vraag van Tom De Meester (PVDA). Hij wees erop dat ook andere woningen in de wijk nog altijd geplaagd worden door “vochtproblemen, schimmel op de muur, barsten in het plafond, kapotte verwarming en rotte balken.”

LEES OOK: Bewoners van Gentse schimmelwijk krijgen andere woning aangeboden

Beloftes

Na de heisa werden vorig jaar nieuwe afspraken gemaakt tussen WoninGent en de dienst Woontoezicht van de Stad, die de naleving van de wooncode controleert. Bewoners wier woning niet in orde is, zouden dat in de toekomst kunnen melden. Als het probleem binnen de drie maanden niet was opgelost, dan zou de woning onbewoonbaar worden verklaard.

Maar volgens Gert Robbert (N-VA) kwam er van al die beloftes niet veel in huis. “Van de beloofde betere begeleiding is niet veel gerealiseerd. WoninGent en de Stad hebben de bewoners in de steek gelaten.”

Schepen Heyse geeft dat de Stad intussen voor een andere aanpak heeft gekozen, “om de rechten van de huurder maximaal te vrijwaren.” “We gaan de dienst Woontoezicht sneller controles laten uitvoeren en daardoor zullen de sociale huisvestingsmaatschappijen meer tijd krijgen om de problemen op te lossen”, zei ze.

Geen snelle oplossing

Of de bijna honderd jaar oude Sint-Bernadettewijk nu wordt gesloopt of niet, blijft onduidelijk. Daar loopt sinds 2016 een studie over. De resultaten werden nog niet bekendgemaakt.

Elders in de stad zijn nog zeven ongeschikte sociale woningen bewoond. “Allemaal complexe dossiers waar geen snelle oplossing mogelijk is”, zegt schepen Heyse. “Maar ongeschikte woningen mogen per definitie bewoond worden. Wij nemen onze verantwoordelijkheid maar deze problematiek moet op Vlaams niveau worden aangepakt.”

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio