Ognjen Vranjes moet nacht doorbrengen in gesloten centrum voor illegalen: “Hij kon niet bewijzen dat hij voor Anderlecht speelt”

Ognjen Vranjes moet nacht doorbrengen in gesloten centrum voor illegalen: “Hij kon niet bewijzen dat hij voor Anderlecht speelt”

Foto: BELGA

Er komt maar geen einde aan de lijdensweg van Anderlecht-balling Ognjen Vranjes (29). De verdediger werd maandagavond aangehouden in de luchthaven van Charleroi omdat hij geen geldige verblijfsvergunning kon voorleggen. Als een vluchteling zonder papieren bracht hij de nacht door in een gesloten centrum in Steenokkerzeel.

Vranjes was vorige donderdag naar zijn geboortestreek Banja Luka gereisd om er een weekend door te brengen met familie en vrienden, ver van de zorgen bij Anderlecht. Maar bij zijn terugkeer in Charleroi wachtte de 29-jarige Bosniër een onaangename verrassing. Aan de paspoortcontrole bleek zijn verblijfsvergunning in België verlopen. De grenspolitie beschouwde hem daarop als illegaal in het land en versperde hem de toegang tot het grondgebied. “Betrokkene beweert voetballer van Anderlecht te zijn, maar kan hiervoor geen enkel bewijs voorleggen”, tikte de verantwoordelijke agente in haar verslag. Omdat Bosnië niet tot de Europese Unie behoort, moeten Bosniërs over een geldig visum of verblijfsdocument beschikken. Vranjes heeft zo’n verblijfsvergunning, op basis van zijn arbeidscontract bij Anderlecht, maar die was sinds vorige maand geschorst. De oorzaak is een juridisch conflict tussen de club en Vranjes’ gewezen huisbaas in de gemeente Anderlecht.

Sporting Anderlecht had de huur van enkele appartementen opgezegd, waarop de huisbaas naar de gemeente was gestapt. Daar liet hij Vranjes, intussen verhuisd naar een andere Brusselse gemeente, ambtshalve schrappen. De politie in Charleroi liet hem een verklaring tekenen dat hij volgens de procedure teruggestuurd zou worden naar zijn land. Omdat er maandagavond geen vluchten meer naar Banja Luka vertrokken, werd hij van Charleroi overgebracht naar Steenokkerzeel, vlak bij de luchthaven van Zaventem. Daar bracht hij de nacht door in het gesloten transitcentrum Caricole.

Pas gisterochtend kreeg de politie de nodige documenten in handen om Vranjes vrij te laten en opnieuw toegang te geven tot het grondgebied.

Aflevering 14: Van Damme vecht als Jean-Claude, Verbist is vermist Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.