Primeur voor ons land: Mechelen plant eerste boom met reservoir dat regenwater opvangt

De werkzaamheden in de Hallestraat zijn volop bezig. Foto: Stad Mechelen

Mechelen / Sint-Katelijne-Waver - Met de aanplanting van de 'boom van de toekomst' zorgt de stad Mechelen voor een primeur in ons land. Op de plek waar de lindeboom komt, wordt eerst een waterreservoir gebouwd die het regenwater opvangt en op die manier voor water zorgt voor de boom.

LEES OOK. COLUMN. Boompje opzetten over bomen

Begin deze week zijn er vlak bij het stadhuis in de Hallestraat werkzaamheden gestart voor een zogenaamd 'tree pit-systeem'. Onder de grond wordt door aannemer Houwelyckx uit Sint-Katelijne-Waver een reservoir aangelegd dat regenwater opvangt. Dat komt zo niet rechtstreeks in de riolering terecht, maar het wordt gebruikt om de lindeboom erboven te besproeien.  

“Vandaag loopt het regenwater van de Hallestraat rechtstreeks in de riolering. Vanaf morgen zal dat eerst opgevangen worden in de nieuwe boombunker", zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. Mechelen krijgt het systeem van GreenBlue Urban, partner in een Europees project. De kost voor de stad is de plaatsing van de boom, de drainage onder de kratten en de afwerking, goed voor 7.000 euro, maar daar krijgt ze 60% subsidies voor. 

Klimaatverandering

“Dit is een mooi voorbeeld van hoe we het bestaande rioleringssysteem duurzaam en relatief eenvoudig kunnen aanpassen, zodat het beter bestand wordt tegen de klimaatverandering. In steden is de ondergrond vaak een wirwar van leidingen, buizen, kabels waardoor er relatief weinig ruimte is om een grote buffering te realiseren", zegt Marina De Bie (Vld-Groen-m+), schepen van Klimaat en Duurzaamheid.  

In april komen er nog twee zulke reservoirs in de Ivo Cornelisstraat in de Mahatma Gandhiwijk.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio