“Galgpaal” moet voetgangers en fietsers beschermen

“Galgpaal” moet voetgangers en fietsers beschermen

Foto: Serge Minten

Zebrapaden langs gewestwegen worden voortaan standaard uitgerust met “galgpalen”. Die nogal morbide klinkende verlichtingspalen moeten oversteekplaatsen zonder verkeerslichten veiliger maken voor overstekende voetgangers, zo blijkt uit gegevens die Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) bij mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) opvroeg.

“De gewone verlichtingspalen langs de kant van de weg zorgen voor onvoldoende verlichting voor voetgangers die het zebrapad oversteken, zeker als het over een brede weg met meerdere rijstroken gaat”, aldus Veva Daniëls, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer. Verlichting aan galgpalen – waarbij de lichtbron pal boven het midden van het zebrapad hangt – maakt de voetganger veel zichtbaarder voor aankomend verkeer. “Her en der staan er al zulke galgpalen. Maar voortaan is dat de standaarduitrusting voor oversteekplaatsen zonder verkeerslichten.”

De Vlaamse overheid roept ook gemeenten en steden nadrukkelijk op om galgpalen te gebruiken om zebrapaden veiliger te maken.

Corrigeer

MEER NIEUWS