Liever slimme kracht dan spierkracht

Steeds meer vrouwelijke veiligheidsagenten: “Tijd dat vrouwen het heft in handen nemen”

Steeds meer vrouwelijke veiligheidsagenten: “Tijd dat vrouwen het heft in handen nemen”

Angelina De la Rivière (23) en Julie Van Strydonck (27).

Het zijn lang niet meer alleen spierbundels, kleerkasten en bierbuiken die over uw veiligheid waken. Bij bewakingsfirma’s Securitas en G4S tellen ze dubbel zo veel vrouwen als enkele jaren geleden. Intussen is één op de vijf bewakers een bewaakster. “Dat is goed, want de sector heeft meer mensen nodig die zorgen dat een situatie niet escaleert”, klinkt het.

“Veiligheidsagent? Ge zijt precies ne man als ge zoiets gaat doen, zeiden mijn vrienden en familie. Waarom niet de verkoop of de administratie, vroegen ze. Maar ik wil een meerwaarde zijn in de veiligheidssector. En dat snappen ze wel. Je mag als bewakingsagent niet timide zijn. En mijn familie weet dat ik niet op mijn mondje gevallen ben.”

Angelina De La Rivière (23) uit Zelzate werkt nu bijna een jaar als veiligheidsagent op de cargoluchthaven in Melsbroek. “We controleren letterlijk élk pakje voor dat het vliegtuig op mag. Met röntgenstralen, met slimme 3D-scanners en desnoods ook fysiek. Ik ben nog geen enkele dag of nacht tegen mijn zin gaan werken.”

Eén op de vijf is een vrouw

Angelina heeft nog relatief veel vrouwelijke collega’s: bij de pakjesdienst van Securitas is bijna een kwart vrouwelijk. Bij Julie Van Strydonck (27) uit Kapellen, die toegangscontrole doet bij een petrochemisch bedrijf, is het anders: in haar achtkoppige team is ze de enige vrouw. “Wat meer diversiteit zou goed zijn, want mannen en vrouwen vullen elkaar in zo’n job goed aan”, zegt ze. “Ik ben via mijn vriend in de sector beland en ik hou wel van de verantwoordelijkheid en de afwisseling.”

Toch zijn het nog altijd de kleerkasten die het imago van de veiligheidssector bepalen. Maar ze krijgen alsmaar meer vrouwelijke collega’s. Bij G4S is nu één op de vijf veiligheidsagenten een vrouw. Bij Securitas steeg het aandeel vrouwen van 9 procent in 2014 tot 16 procent in 2019.

Meer vrouwen, omdat het moet

De sector smeekt om meer vrouwen, want het is wettelijk verplicht dat vrouwen op bijvoorbeeld luchthavens of festivals gefouilleerd worden door vrouwen. Maar dat is niet de enige reden om vrouwen aan te trekken. “Vroeger was het een kwestie van genoeg spieren hebben en doortastend durven optreden, nu heeft de focus zich verlegd naar voorkomen dat de zaken escaleren”, zegt aanwervingsverantwoordelijke Tom Rommens van Securitas. “Je moet als veiligheidsagent goed kunnen onderhandelen en dat kunnen vrouwen vaak even goed als of zelfs beter dan mannen.”

Al blijft het moeilijk om vrouwen aan te trekken. Met “Securitas On Tour” en “Ladies.G4S.be” proberen beide bewakingsfirma’s ze toch zo veel mogelijk te bereiken. Ook Angelina gelooft erin, niet op haar mondje gevallen als ze is, als was ze Elastigirl uit The Incredibles zelf. “Het is tijd dat vrouwen het heft in handen nemen. Want er bestaan geen mannenjobs.”

Corrigeer

NIEUWS