Centrum voor Cyber Security waarschuwt voor vorm van oplichting: “Erg grote dreiging, waarbij slachtoffers tot 100.000 euro kwijt zijn”

Centrum voor Cyber Security waarschuwt voor vorm van oplichting: “Erg grote dreiging, waarbij slachtoffers tot 100.000 euro kwijt zijn”

Foto: shutterstock

Dagelijks worden minstens drie à vier Belgen het slachtoffer van oplichters die zich voordoen als technici van Microsoft of Apple, zo meldt het Centrum voor Cyber Security België (CCB). Slachtoffers verliezen gemiddeld 1.000 tot 10.000 euro, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij oplichters meer dan 100.000 euro hebben buitgemaakt.

Het meldpunt voor fraude van de FOD Economie kreeg in 2018 liefst 971 meldingen van deze vorm van oplichting. “En dat is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg”, luidt het. Ter vergelijking: in 2016 waren het er nog “maar” 174. “Deze manier van oplichting, die we ook kennen als Microsoft scam of Tech scam, is momenteel een erg grote dreiging”, waarschuwt het CCB.

Beschaamd om te melden

“Het fenomeen is niet nieuw, maar onze operationele dienst ontvangt de laatste weken dagelijks tientallen meldingen. Oplichters slagen er nog steeds in om mensen op deze manier om de tuin te leiden. We zijn ervan overtuigd dat deze cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. Veel mensen zijn beschaamd omdat ze in de val liepen en willen daarom geen klacht indienen bij de politie”, aldus CCB-directeur Miguel De Bruycker.

Wat is zo’n ‘Microsoft scam’?

Je wordt opgebeld via de vaste lijn door iemand die zich voordoet als een medewerker van Microsoft of Apple. Je hebt zogezegd een probleem met je computer, maar hij of zij kan je ermee helpen. Al kan er ook plots een virusmelding op je scherm verschijnen, met daarbij een 078-nummer dat je moet bellen om geholpen te worden. “Je wordt vervolgens heel lang aan de (betalende) lijn gehouden door een persoon die vaak gebrekkig Nederlands of Engels spreekt. Om je computer beter te beveiligen, moet je bepaalde handelingen uitvoeren: opstarten, naar een bepaalde website surfen en/of een applicatie downloaden.

“Sommigen proberen je ook onbekende antivirussoftware te laten kopen voor een virus dat je niet eens hebt.”, zo luidt het. “Zo krijgen de oplichters toegang tot je computer. Ze nemen niet alleen je schermen over, ze deinzen er ook niet voor terug om vanop afstand je printer in werking te zetten of je webcam te activeren. Ze dwingen mensen ook om hun smartphone uit te zetten zodat hun bank hen niet kan bellen om te informeren naar een verdachte transactie.”

Het uiteindelijke doel? Je rekening plunderen. “Wil je je probleem oplossen, dan moet je betalen. De oplichter leidt je naar een website waarop je een aankoop moet doen, zodat ze je bankgegevens kunnen stelen. Er zijn ook gevallen bekend waarbij mensen gevraagd wordt om een Bitcoin-rekening te openen en om een bepaald bedrag over te maken. Dat is natuurlijk helemaal verdacht.”

Tips tegen oplichting

  • Wantrouw altijd telefoonoproepen van bedrijven die je vragen om een aantal acties uit te voeren op je computer. Microsoft zal je nooit ongevraagd contacteren om een probleem te melden.
  • Laat je computer nooit overnemen door iemand die je niet kent.
  • Voer geen betalingen uit, ook niet van enkele euro’s, terwijl een onbekende je computer heeft overgenomen.
  • Verwijder alle toepassingen of programma’s die je op vraag van de oplichter installeerde op je computer.
  • Voer een volledige virusscan uit en verwijder alle gevonden malware.
  • Verander je wachtwoorden, als je die hebt meegedeeld.
  • Als je scherm geblokkeerd is, kan je de browser sluiten via Ctrl-Shift-Esc en vervolgens ‘Taak Beëindigen’.
Corrigeer

MEER NIEUWS