Margot De Ridder: van Flikken naar Les Bandits

Het is al diep graven om ons te herinneren wat de voornaam was van het personage dat de Gentse Margot De Ridder (nu 27) in de eerste zes reeksen van Flikken speelde. Juist: Dorien, de dochter van Britt, gespeeld door Andrea Croonenberghs. Dat was van 1999 tot 2005. Margot was 7 toen ze in de serie stapte. Ondertussen legde ze al een heel parcours af: rollen in de televisieserie Kavjaks, en in het voorlaatste seizoen van FC De Kampioenen speelde ze het liefje van Ronaldinho, rol gespeeld door Niels Destadsbader. Ze deed ook mee aan het Eén-muziekprogramma Steracteur Sterartiest maar ondertussen haalde ze aan het Conservatorium in Gent haar master jazz en lichte muziek en doceert ze jazz en lichte muziek en samenzang op drie scholen. Donderdagavond stelde Margot De Ridder in de concertzaal van Trefpunt Tidal wave voor. Tidal wave is de debuutep van Les Bandits, de groep waarvan ze de frontvrouw is. Geflankeerd door 2 gitaristen (waaronder Jonas De Meester van King Dalton) en een accordeonist brengt Margot De Ridder wat ze zelf het liefst omschrijft als "eclectische pop, met invloeden uit de gipsymuziek en de sferische jazz, waar we ook een beetje electronica aan toevoegen.

"We zijn al goed een paar jaar met deze groep bezig" vertelt Margot De Ridder na het concert. "Tot voor kort onder de naam Les Bandits de Belleville. En aanvankelijk zaten we ook nogal sterk aan de gipsymuziek vast. Maar we zijn geleidelijk aan geëvalueerd, en voegden ook meer songs toe je eerder in het verlengde van de jazz-standards kunt zien. Tijdens de concerten voelden we aan die evolutie aansloeg, en we waren er zelf ook van overtuigd dat we daarmee een breder publiek konden bereiken. We spelen ook nog ons ouder werk, en er is ook niet echt sprake van een breuk met het verleden. Noem het eerder een evolutie. En we vonden het uitkomen van de EP met vijf eigen nummers ook een goed moment om meteen onze naam aan te passen: Les Bandits. Kort en krachtig."

Bovenop ouder werk en de nummers van de EP brachten Les Bandits nog nieuwe, eigen nummers: "Dat is er dan eentje voor de full-cd" gaf gitarist Florian De Schepper nog mee. "We zitten allemaal nog in andere muziekprojecten, dus ik kan niet meteen voorspellen wanneer die full-cd er komt, maar we doen inderdaad verder, werken aan nieuwe nummers, treden op" aldus Margot De Ridder, die samen met Jan Marcoen ook nog het project Whisper Party heeft: "Lo-fi music met een edgy kantje", aldus Margot. "Ik hou van veel stijlen, en ik vind het dan beter die diverse stijlen uit te werken in diverse projecten. Als je alle stijlen in één band zou gieten, wordt het echt wel te veel mengeling vrees ik. Maar ik ben wel voltijds met muziek bezig: ik volgde na mijn master jazz en lichte muziek aan het Conservatorium ook nog een lerarenopleiding en geef nu les in Merelbeke, Brussel en Roeselare. Dat lesgeven is ook heel fijn, je blijft echt wel zelf met muziek bezig."

Les Bandits bestaat uit Margot De Ridder (zang, keyboard, xylofoon, tamboerijn en percussie) ook nog uit Jonas De Meester (gitaar, ook bekend van King Dalton), Florian De Schepper (gitaar) en Pablo Golder (diatonische accordeon). Les Bandits brengen hoofdzakelijk eigen werk en bewerkingen van jazz-standards. Het overgrote deel van de nummers is Engelstalig, al passeert er ook wel eens een Franstalig en Spaans nummer in de set.

Geen fan van Leonard Cohen

Sophia Ammann, frontvrouw van Little Dots en ook zangeres bij Ansatz der Maschine, verzorgde met haar programma rond Leonard Cohen het voorprogramma. Dat ontlokte een toeschouwer die Ammann niet kende en eigenlijk voor Les Bandits kwam de opmerking: "Ik heb het niet zo begrepen op Leonard Cohen, maar door de manier waarop Sophia Ammann zijn werk brengt, word ik wel fan."

Les Bandits in Entr, op 20 juli, tijdens de Gentse Feesten, in de Missy Sippy.

Meer info over Les Bandits op de Facebookpagina 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio