Geoloog van KU Leuven levert bewijs voor vloedgolf na meteorieteninslag die een einde maakte aan bijna al het leven op aarde

Geoloog van KU Leuven levert bewijs voor vloedgolf na meteorieteninslag die een einde maakte aan bijna al het leven op aarde

Foto: BELGAIMAGE

Leuven -

Onderzoek in een gesteentelaag in Noord-Dakota (VS) heeft voor het eerst het bewijs geleverd dat de zware meteorietinslag 66 miljoen geleden op het Mexicaanse schiereiland Yucatan gevolgd werd door een verwoestende vloedgolf. Deze inslag maakte voor een groot deel een einde aan het leven op aarde, meldt geoloog Johan Vellekoop (KU Leuven/VUB) die als postdoctoraal onderzoeker meewerkt aan de studie.

De inslag van de meteoriet, die een doorsnede van tien kilometer had, veroorzaakte meerdere zware aardbevingen. Voor de theorie, dat ze op hun beurt vloedgolven teweeggebracht hebben, waren tot nu toe weinig directe, fysieke bewijzen.

Uit de nieuwe studie blijkt dat de gesteentelaag - die ontdekt werd in Noord-Dakota, zo’n 3.000 kilometer te noorden van de Chicxulub-krater in Mexico - gevormd werd door een vloedgolf die al binnen enkele uren na de meteorietinslag het land in de omgeving overspoelde.

In de gesteentelaag werden honderden fossielen gevonden van vissen en dinosauriërs, tot bomen en haaientanden. “In de kieuwen van de vissen bevonden zich tektieten, fragmenten aards gesteente die door de inslag van de meteoriet gesmolten zijn en in de ruimte werd gekatapulteerd. Tijdens hun val naar de aarde stollen ze weer. Ook in de hars van fossiele bomen vonden we zulke tektieten terug. Die vondsten bewijzen dat de dier- en plantensoorten gesneuveld zijn als rechtstreeks gevolg van de meteorietinslag”, aldus Vellekoop.

De resultaten van de studie worden op 1 april in het wetenschappelijke vakblad PNAS gepubliceerd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees