Wordt de ‘collectieve zwakte’ van CCC een probleem voor sterke Greg Van Avermaet? “Ik heb wel ervaring, maar...”

Wordt de ‘collectieve zwakte’ van CCC een probleem voor sterke Greg Van Avermaet? “Ik heb wel ervaring, maar...”

Foto: Photo News

Het blijft opvallen. Alweer stond Greg van Avermaet er in de laatste vijftig kilometer helemaal alleen voor. Zelfs Mathieu van der Poel, van het uiterst bescheiden Corendon-Circus, deed beter. Heeft CCC een acuut probleem? Iets wat je collectieve ‘zwakte’ kan noemen? Van Avermaet wikt zijn woorden over zijn ploegmaats. Maar: “Ik hoop dat ze in de Ronde toch net iets beter zijn.”

Toch een beetje pijnlijk. Alle complimenten aan het adres van Gianni Vermeersch. Hoe hij zijn kopman Mathieu van der Poel tot in de laatste rechte lijn bijstond, zelfs in zijn eigen volgwagen zullen ze bijzonder aangenaam verrast geweest zijn. Maar Vermeersch blijft een veredelde veldrijder, en niet eens eentje van eerste garnituur.

Dat zelfs hij deed wat geen enkele ploegmaat van Greg Van Avermaet kon, het moet hard aankomen bij CCC. Vooral omdat het niet voor het eerst is dat we het vaststellen. In Milaan-Sanremo en de E3 Harelbeke kon Schär de collectieve armoede van CCC nog een beetje verdoezelen – je zag hem tenminste nog enige tijd in de buurt van Van Avermaet. Maar op weg naar Wevelgem was het alweer armoe troef. Bernas, Sajnok, Schär, Van Keirsbulck, Van Hoecke en Wisniowski: lang voor de tweede keer Kemmelberg werd aangesneden waren ze niet meer te bekennen.

De oorzaak? Van Aver­maet was zo fair ook naar zichzelf te wijzen. Toen de grote waaier met tal van favorieten de wedstrijd al heel vroeg een beslissende wending gaf, zat hij te ver. “Het was op een heel eigenaardig moment. De wind zat mee. Ik dacht nog: Hier kunnen ze niet vertrekken. Maar dan viel er een gaatje en was het toch gebeurd. Stom. Ik was liever mee geweest. Dan had ik op mijn gemak gezeten.”

Want nu was Van Avermaet één van die gefopte favorieten die zijn ploeg moest laten rijden om de grote groep terug te pakken. “Daar hebben we wel een paar man verloren”, klonk het. “Ook omdat het van het begin heel lastig was.”

Zuur

Maar zelfs dan bleef het verschil met de concurrentie te groot. We nemen er de groep van 34 renners bij die om de zege zou spurten. Dat Deceuninck-Quick Step, Jumbo-Visma en Trek-Segafredo veel ruimer vertegenwoordigd waren dan CCC, alle begrip. Maar ook Direct Energie was met drie, terwijl pakweg Lotto-Soudal en UAE met twee waren. Dan is het zuur om het zoals Van Avermaet helemaal in je eentje te moeten rooien.

Hij ontkende het niet. “Iedereen heeft zijn best gedaan. Maar in die grote groep had ik er inderdaad graag iemand bij gehad. Dat zou het zoveel makkelijker maken voor mij. Ik heb wel ervaring, maar nu zit je altijd zelf in de wind naar voor te rijden. Dat kost krachten. Maar ik kan er ook niets aan veranderen.” Vraag is wat dit betekent voor volgende week. Kan die collectieve kwetsbaarheid van CCC hem ook daar parten spelen? “Ik hoop dat de ploeg dan toch ietsje beter is. Maar dat is een andere wedstrijd. De Ronde is meer zoals de E3 Harelbeke. Dat ligt mij beter. Daar moet je het toch vooral alleen doen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.