Rechter verbiedt alle buitenactiviteiten zwembadcomplex

Rozebroeken moet splinternieuwe glijbaan afbreken

Rozebroeken moet splinternieuwe glijbaan afbreken

Deze glijbaan moet van de rechtbank worden afgebroken. Foto: FVV

Gent -

De exploitant van sportcomplex Rozebroeken moet al zijn buiteninfrastructuur afbreken, waaronder een bijna spiksplinternieuwe waterglijbaan van een half miljoen euro, beveelt de rechtbank van eerste aanleg.

De saga van het sportcomplex Rozebroeken blijft dag na dag maar nieuwe onthullingen opleveren. De redactie kon het vonnis inkijken, en nu blijkt dat dit niet zomaar om een zaak van geluidsoverlast gaat: een klagende buurtbewoner heeft bekomen dat S&R, de exploitant van Rozebroeken alle buiteninfrastructuur moet afbreken. Het gaat om een speeltuin, het terras van de cafetaria, een buitenzwembad dat aanleunt bij het subtropische zwembad en een drietal waterglijbanen. Eén ervan is nog maar in 2017 in gebruik genomen.

Heel het sportcomplex Rozebroeken blijkt nu in een parkgebied gebouwd te zijn en dus compleet illegaal, zegt de rechter. Rozebroeken ligt namelijk volgens het gewestplan in een parkgebied en niet in een gebied voor recreatie en het stadsbestuur heeft een fout gemaakt, waardoor die bestemming nooit gewijzigd is. Had de buurtbewoner de afbraak van heel het complex gevraagd dan was de rechter misschien daarop in gegaan.

Voor een hele reeks andere eisen krijgt de buurtbewoner namelijk totaal ongelijk: zo heeft hij nooit kunnen aantonen dat de exploitatie van de Rozebroeken te veel lawaai maakt: het is niet omdat hij een paar keren de politie gezonden heeft, dat de overlast ook bewezen is.

De buurtbewoner vroeg ook een forse schadevergoeding, maar krijgt maar 7500 euro. Maar S&R moet wel binnen de zes maanden heel haar buiteninfrastructuur afbreken, of een dwangsom van 250 euro per dag betalen. In afwachting zijn alle buitenactiviteiten op haar terreinen (dus niet in de rest van het park) verboden, tegen een dwangsom van 1000 euro per ingreep.

Hoe het nu verder gaat, is alsnog niet duidelijk: S&R is het vonnis aan het bestuderen. Of S&R in beroep gaat is dus niet duidelijk. Wel is zeker dat de kinderen tijdens de paasvakantie in het park mogen spelen, maar niet in de speeltuin naast de cafetaria van Rozebroeken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio