Politici hard voor klagende buurtbewoner door wie zwembad mogelijk moet sluiten: “Hele wijk getackeld met voeten vooruit”

Politici hard voor klagende buurtbewoner door wie zwembad mogelijk moet sluiten: “Hele wijk getackeld met voeten vooruit”

Spelen in het buitenzwembad van Rozebroeken: definitief een beeld uit het verleden? Foto: fvv

Gent / Destelbergen -

“De Rozebroeken zijn niet zonevreemd. Onze juridische diensten zijn daar formeel over”, zegt schepen voor Stedenbouw Filip Watteeuw (Groen). Hij blijft hopen op een minnelijke oplossing. Komt die er niet, dan gaat de stad in beroep.

“Eén enkel spelend kind kan al als schade worden beschouwd”, zei schepen Watteeuw donderdagavond in de bevoegde gemeenteraadscommissie. “Als anderen op hetzelfde idee komen als die ene buurtbewoner, zitten we met een probleem.” Een volgende klager zou namelijk heel het zwembad kunnen laten afbreken.

LEES OOK. Buiten zwemmen mag niet meer na klacht van buurman: “Hoe kan de zurigheid van één man het plezier van duizenden kinderen verpesten?”

Dus moet de Stad oplossingen zoeken. Het liefst met de klagende buurtbewoner. Die heeft het vonnis nog niet laten betekenen, wat de Stad enig respijt gunt. “Dat betekent dat onze en zijn advocaten nog discrete, aftastende gesprekken voeren in de hoop tot een oplossing te komen”, zei sportschepen ­Sofie Bracke (Open VLD).

“Niet zonevreemd”

Maar de klok tikt. Zodra het vonnis is betekend, heeft de exploitant een halfjaar om de buiteninfrastructuur van Rozebroeken af te breken. “Wat helpt het dan om over twee jaar gelijk te krijgen in beroep?”, vindt Watteeuw.

Als het niet tot een minnelijke schikking komt, blijft een beroepsprocedure, met het oog op de toekomst, de enige mogelijkheid.

“Dit vonnis doet de wenkbrauwen fronsen”, zei Watteeuw. De juridische diensten van de Stad zijn volgens hem formeel: “Van enige zonevreemdheid is geen sprake. Het sportcentrum is wel degelijk legaal gebouwd.”

De discussie gaat over de rechtsgeldigheid van het bijzonder plan van aanleg (BPA) Sint-Baafskouter. Volgens de rechter is onvoldoende gemotiveerd waarom dat afwijkt van het gewestplan, dat de zone als parkgebied inkleurt. Maar de juridische diensten van de Stad tonen met allerlei stukken aan dat die motivatie er wel degelijk is.

Hele wijk getackeld

Gemeenteraadsleden uit alle fracties steunden het stadsbestuur in zijn strijd om de Rozebroeken. Vooral buurtbewoner en SP.A-gemeenteraadslid Sven Taeldeman was ongemeen hard voor de klagende buurtbewoner, die hij tegelijk opriep tot redelijkheid. De man ging namelijk bewust wonen in een wijk waar al een sport- en recreatie­centrum was gerealiseerd en komt dan over lawaai klagen. “En hij neemt een gespecialiseerd advocaat in de arm die niemand ontziet in het aanpakken van de hinder. Een hele wijk wordt hier getackeld met de voeten vooruit”, vindt hij.

“Dit verwarmde zwembad dreigt een koude douche te worden voor vele Gentenaars”, zei Tom De Meester (PVDA), die zelf met zijn kinderen gaat zwemmen in het complex. “Die verzuurde buurtbewoner woont in een residen­tië­le wijk waar de helft van de villa’s een zwembad heeft. Maar daar heeft hij blijkbaar geen last van. Spelen daar dan geen kinderen in?”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees