Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Patrick Dewael (Open VLD) leest premier Charles Michel (MR) de levieten in de Kamer  Photo News

Regering moet niet weten van communautaire grondwetswijzigingen

Michel zegt Open VLD de wacht aan

Een meerderheid had premier Charles Michel al maanden niet meer. Maar nu is ook de as tussen de Vlaamse en de Waalse liberalen aan het kraken. Een felle Michel zal zich vanuit de regering verzetten als het parlement een reeks communautaire grondwetsartikelen voor herziening vatbaar verklaart. Daarmee spreekt hij volgens Open VLD-fractieleider Patrick Dewael niet meer als premier, maar wel als MR-partijvoorzitter. “Het is onfatsoenlijk dat u zich vanuit een minderheidsregering komt verzetten tegen een parlementaire meerderheid.”

MR-voorzitter Charles Michel is vastberaden: elk grondwetsartikel waar ook maar een zweempje communautair aan vast hangt, zal hij niet goedkeuren. “Communautaire waanzin” twitterde hij over de lijst met artikels die de Kamercommissie al had goedgekeurd om in de volgende legislatuur eventueel te kunnen wijzigen. En dan had hij het niet alleen over artikel 1, waarin de federale structuur van het land wordt beschreven. Ook een viertal andere artikelen in de lijst die donderdagavond voorlag in de plenaire vergadering van de Kamer, kunnen in de ogen van de MR de “communautaire doos van Pandora openen”.

Zelfs als er in de Kamer en later in de Senaat een meerderheid wordt gevonden, zal Michel die nog blokkeren. Juridisch kan de regering dat. Maar het is niet naar de zin van Open VLD, die een meerderheid in het parlement net iets democratischer vindt dan een regering die maar kan rekenen op 52 van de 150 Kamerzetels. “Het is onfatsoenlijk om u te verzetten tegen een meerderheid van Kamer en Senaat”, diende Open VLD-fractieleider Patrick Dewael de premier van antwoord. “Meneer Michel”, zoals hij hem gisteren aansprak, was duidelijk in zijn rol van MR-partijvoorzitter gekropen.

Patrick Dewael Fractieleider Open VLD “Het is onfatsoenlijk om u te verzetten tegen een meerderheid van Kamer en Senaat”

Michel belooft “maximaal te zullen vechten tegen elk risico op communautaire chaos na de verkiezingen”. Daarmee hoopt hij te scoren aan Franstalige kant, waar de vrees voor elke staatshervorming er diep inzit. CD&V en Open VLD hebben met de artikels die voorliggen ook niet de bedoeling om zich te wagen aan communautaire avonturen. Uiteindelijk lijken ze daarom Michel zijn zin te zullen geven. “We zullen proberen zo veel mogelijk artikels uit de brand te slepen die de grondwet moderniseren.”

Dewael is vooral ontgoocheld dat MR zijn geesteskind, de preambule bij de Grondwet over normen en waarden, niet wilde steunen. Alleen om die optie in een volgende legislatuur toch open te houden, keurde Open VLD dan maar het veel ruimere artikel 1 goed, ook al zet dat de deur naar het communautaire hervormingen wel open. Het raakte en stoemelings door de commissie, omdat een van de twee stemgerechtigde MR-leden even niet aanwezig was. In de plenaire, die donderdagavond laat nog bezig was, zal dat de MR normaal niet overkomen, en is dat probleem voor Michel hoogstwaarschijnlijk al van de baan.

Ook wat er van de rest van de 40 artikels nog overbleef, was nog niet duidelijk. Na de paasvakantie moet de lijst nog langs de Senaat en dan pas spreekt de regering zich uit. Michel hoopt dat tegen dan de angels er al uit zijn.

Het beste van Enkel voor abonnees