Antwerp Giants mogen Final Four Champions League basket in eigen huis afwerken: Antwerpen is in mei gaststad

Antwerp Giants mogen Final Four Champions League basket in eigen huis afwerken: Antwerpen is in mei gaststad

Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

De Final Four van de Champions League basket wordt in het Antwerpse Sportpaleis afgewerkt. Dat maakte de Internationale Basketfederatie (FIBA) vrijdag bekend.

“Wij zijn vereerd dat we dit evenement mogen organiseren”, sprak voorzitter Roger Roels. “We beleven een schitterend seizoen met onze bekerwinst en strijden nu ook met de betere Europese clubs. Laat ons samen met de Sportpaleis Groep en met de Stad Antwerpen hiervan een uniek evenement maken, dat het basketbal in België kan promoten.”

Wonderlijk traject

Antwerp Giants heeft een wonderlijk traject doorheen Europa achter de rug. Het jongste team van de Champions League was midden september met bescheiden ambities begonnen in de kwalificaties, waar het eerst twee voorrondes moest doorworstelen om de poulefase te bereiken. Paris Lee en co bleken te sterk voor het Cypriotische Larnaca en het Italiaanse Cantu.

In het eigenlijke tornooi eindigde het Antwerpse team in zijn poule op de vierde plaats, achter de Europese subtoppers AEK Athene, Bamberg en Hapoel Jeruzalem. In de achtste finale werd het Spaanse Murcia opzijgezet. Via het Russische Novgorod bereikte het team van coach Moors woensdag dus de Final Four.

Antwerp Giants heeft de aanpalende Lotto Arena als vaste thuisbasis, maar het team wijkt sinds 2007 regelmatig uit naar de aanpalende gigant. De traditie begon in december van dat jaar, toen een tv-uitzending van Miss België de Lotto Arena had ingenomen. Om zijn Europese kamp tegen het Zwitserse Fribourg een plek te bieden, restte alleen het Sportpaleis. De Proms, Clouseau of Kim Clijsters krijgen die 17.000 zitjes wel vlot gevuld, maar naar basketnormen is die kuip wel héél XXL. In zeven haasten besloot het bestuur om de toegang gratis te maken. Met stijgende verbazing stelden de organisatoren vast hoe 13.000 mensen binnendruppelden. De vloek bleek een zegen én de start van een traditie. Sindsdien scherpt de Night of the Giants, geholpen door de uitbreidingen van het Sportpaleis, elk editie opnieuw het toeschouwersrecord voor een Belgische basketbalmatch aan. Ondertussen bouwde de havenclub steeds meer ervaring op met het organiseren van buitenmaatse basketbalevenementen, wat een van de elementen was die de internationale federatie FIBA voor de Metropool liet kiezen.

De allereerste keer dat de oranje bal in het Sportpaleis de lucht inging, was op 21 mei 1950 toen de Harlem Globetrotters zich aan de Schijnpoort meldden. De luchtacrobatiek van de superatleten uit de NBA zou pas vele decennia later Europa bereiken, zodat de combinatie van doldwaze fratsen en atletische hoogstandjes het publiek compleet verbaasd achterliet. De Globetrotters zouden nadien nog twaalf keer naar het Sportpaleis afzakken, maar zo’n sensatie als de eerste keer zou het niet meer worden.

In maart 1961 ontving de (toen nog) gifgroene kuip voor het eerst een échte wedstrijd, toen Antwerpse Europees speelde tegen Real Madrid. Drie jaar later volgde de streekderby van Antwerpse tegen Racing Mechelen. In november 2009 kwam een handvol NBA-legendes naar Merksem afgezakt. Onder leiding van de onvergelijkbare Dennis Rodman stonden zij tegenover een selectie van Belgische veteranen. In het eerste weekend van mei komen hier dus nog vier matchen van de Final Four bij.

Na de loting (10 april) zal informatie over de kaartverkoop bekendgemaakt worden.

LEES OOK.Antwerp Giants bij laatste vier in de Champions League: dat blijft knap, maar… niet zo goed als Real Madrid in het voetbal, wel zoals Arsenal

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.