Roemeense bende die ramkraken pleegde in het hele land veroordeeld tot celstraffen van 1 tot 5 jaar

Roemeense bende die ramkraken pleegde in het hele land veroordeeld tot celstraffen van 1 tot 5 jaar

Archiefbeeld Foto: ssj

Lennik / Drogenbos / Overijse -

Negentien Roemeense mannen en vrouwen die verantwoordelijk waren voor 40 ramkraken en pogingen tot ramkraken op grote winkels, zijn vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 tot 5 jaar. De bende sloeg over heel het land toe, onder meer in Lennik, Drogenbos en Overijse en kon in de zomer van 2018 opgerold worden.

De bende had zich gespecialiseerd in ramkraken en zogenaamde snelkraken, razendsnelle inbraken waarbij met een auto de muur of etalage van de te beroven bank of winkel wordt geramd. Ze had het daarbij vooral gemunt op grote winkels waar multimediatoestellen verkocht werden, doe-het-zelfzaken, speciaalzaken voor bouwgereedschap, tuincentra en kledingwinkels.

De inbraken gebeurden in drie golven. De eerste daarvan speelde zich af tussen 12 november 2017 en 26 november 2017, de tweede tussen 21 januari 2018 en 7 februari 2018 en de derde tussen 9 mei 2018 en 18 mei 2018. In die periodes sloegen de inbrekers onder meer toe bij een tuincentrum in Lennik, een verhuurfirma van werkmateriaal in Overijse, een speciaalzaak voor de hengelsport in Steenput (Estaimpuis), en Vandenborrefilialen in Boortmeerbeek en La Louvière. Een gereedschapswinkel in Drogenbos kreeg de dieven zelfs twee maal over de vloer.

De politie kon de bende uiteindelijk in de zomer van 2018 oprollen toen een wagen van de inbrekers gefilmd werd bij een ramkraak. Diezelfde wagen kon een dag later tegengehouden worden in Dendermonde en de vier inzittenden werden in de boeien geslagen. Die arrestatie leidde de speurders naar een woning in Charleroi, die door de bende als uitvalsbasis gebruikt werd. Daar kon de politie nog eens 11 verdachten arresteren en een hoop bewijsmateriaal in beslag nemen. Verder speurwerk leidde tot de identificatie van nog eens vier verdachten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees