Bom in het veldrijden! Nederlandse revelatie Denise Betsema testte positief op anabole steroïden: “Wat een nachtmerrie”

Bom in het veldrijden! Nederlandse revelatie Denise Betsema testte positief op anabole steroïden: “Wat een nachtmerrie”

Foto: BELGA

Denise Betsema was de revelatie van het veldrijden. De Nederlandse renster van Marlux-Bingoal reeg in het slot van het seizoen de zeges aan elkaar, maar gebeurde dat wel zuiver? De UCI meldde vrijdag via de officiële kanalen dat Betsema positief testte na de Wereldbeker in Hoogerheide, waar ze zevende werd. Betsema is voorlopig geschorst en kan nog een B-staal aanvragen.

LEES OOK. Van tienermama tot veldritsensatie: eilandbewoonster Denise Betsema neemt elke week de boot om te gaan crossen

De controle in Hoogerheide - op 27 januari van dit jaar - werd uitgevoerd door het onafhankelijke orgaan Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) in opdracht van de UCI. Bij de 25-jarige Betsema werden sporen van anabole steroïden gevonden, ze wordt voorlopig geschorst. De veldrijdster uit Texel ontpopte zich tijdens het voorbije seizoen tot de grote verrassing bij de vrouwen. Ze won 15 crossen, waaronder de Wereldbekermanche in Koksijde, de Superprestige-wedstrijd in Middelkerke en de DVV Trofee-manche in Antwerpen. Op het WK en het Nederlandse kampioenschap reed ze telkens naar een vierde plaats. Begin februari verlengde ze nog haar contract bij Marlux-Bingoal tot 2023.

Betsema ontkent

In de vooravond reageerde Marlux-Bingoal op het nieuws met een communiqué:

“Vandaag werd het management van Marlux - Bingoal door de internationale wielerfederatie UCI op de hoogte gebracht van een positieve dopingtest van renster Denise Betsema tijdens een controle bij de wereldbekermanche in Hoogerheide op 27 januari 2019.

Bij contacten tussen management en renster ontkende Denise Betsema intussen de feiten volledig. In afwachting van het resultaat van het B-staal en het verdere verloop van de UCI-procedure werd door het management beslist om Denise Betsema op non-actief te plaatsen.”

“Wat een nachtmerrie is dit”

De renster zelf reageerde aangeslagen op Instagram: “Wat een nachtmerrie is dit”, klinkt het. “Zoals vele al hebben gehoord is mijn dopingtest van de Wereldbeker in Hoogerheide positief bevonden (anabolen steroïden). Om gelijk met de deur in huis te vallen: ik heb nooit verboden middelen gebruikt en ben het gehele jaar verder nooit positief getest.”

“We zijn echt verbijsterd en in schok. Wat vreselijk om dit nieuws te krijgen terwijl ik met ziel en zaligheid bezig ben met de sport. Het voelt dat ik schuldig ben bevonden, voordat de hele procedure is afgerond. Er is nooit een haar op mijn hoofd geweest die eraan denkt vals te spelen, en al helemaal niet om verboden middelen te gebruiken. Het doet me dan ook onwijs veel pijn dat mijn naam in verband wordt gebracht met praktijken waar ik zelf zo’n afkeer voor heb. Dit moet een oorzaak hebben, maar die ken ik momenteel nog niet. Daar gaan we nu naar op zoek.”

“Ik wil iedereen bedanken die me nu de kans geeft om mijn onschuld te bewijzen en achter mij staan. Ik zal er alles aan doen om mijn naam zo snel mogelijk weer te zuiveren.”

 

Ook Colombiaanse renner geschorst

In de marge van het nieuws van Betsema maakte de UCI vrijdag ook bekend dat de Colombiaan Wilmar Paredes van Manzana Postobon op 27 januari betrapt werd op het gebruik van epo. De 22-jarige Colombiaan is voorlopig geschorst. In maart veroverde Paredes nog het bergklassement in de Tour de Taiwan. 

Bom in het veldrijden! Nederlandse revelatie Denise Betsema testte positief op anabole steroïden: “Wat een nachtmerrie”
Betsema mocht 15 keer juichen dit seizoen. Foto: Peter Malaise
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.