Parket start onderzoek

‘Wild varen’ als teambuilding eindigt met frontale crash op Schelde en achttien gewonden: “Plots lagen mensen in het water”

Bekijk hier het moment waarop de botsing plaatsvond.

Antwerpen -

Het parket van Antwerpen start een onderzoek naar de botsing tussen twee speedboten op de Schelde vrijdagnamiddag. Daarbij raakten 20 mensen gewond. De bestuurders van de vaartuigen waren bezig aan een reeks spectaculaire manoeuvres en botsten daarbij frontaal op elkaar. De inzittenden waren op teambuilding.

‘Wild varen’, zo promoot het bedrijf Ribevents zijn teambuildings en vrijgezellenfeesten met speedboten. Het verhuurt razendsnelle zodiacboten met motoren die zo krachtig zijn dat ze kunnen ‘wavejumpen’ - zweven boven de golven. ‘Boottrips met fun & avontuur’, staat er op de website naast een logo van een trofee voor ‘Beste Event van Antwerpen in 2018’. Voor de werknemers van het Nederlandse bedrijf die er vrijdag een teambuilding van maakte, werd het een avontuur met heel wat minder fun: hun uitje viel letterlijk in het water.

Overboord

Op beelden is te zien hoe de bootjes elkaar eerst met hoge snelheid rakelings passeren. Ze halen verschillende gevaarlijke manoeuvres uit. Plots gaat het mis en raken de boten elkaar frontaal. Door de klap belanden de inzittenden in de Schelde. “Zou dat een oefening zijn of echt”, vraagt de man die de botsing toevallig filmde met zijn smartphone eerst nog. Maar al snel wordt de ernst van het ongeval duidelijk, en snellen de hulpdiensten toe.

Eén gouden regel

Een Waterbus die in de buurt is , haalt de eerste slachtoffers uit het water. “Plots kwamen passagiers zeggen dat er mensen in het water lagen. We hebben geen moment getwijfeld en zijn meteen te hulp geschoten”, zegt kapitein David Engberts van de Waterbus. “Op het strandje van Sint-Anna zagen we een Zodiac liggen met een aantal mensen errond die naar ons zwaaiden. In het midden van de Schelden zagen we een tweede Zodiac liggen. We wisten dat er iets grondig mis was gegaan. We zijn er meteen naartoe gevaren.”

Samen met zijn matroos maakte Engberts zijn opvarende klanten duidelijk dat we drenkelingen aan boord zouden halen. “Ik vroeg of ze bereid waren om te helpen en iedereen stak meteen de handen uit de mouwen. Van paniek was nooit sprake”, zegt hij. “Elke kast aan boord hebben we opengetrokken. Gelukkig hadden we heel wat speciale dekens aan boord om mensen warm te houden.” Helden voelen David Engberts en zijn matroos Olivier Truyts zich niet. “Kijk: op het water is er één gouden regel. We helpen elkaar te allen tijde. Als er iemand in nood is, doe je als kapitein alles wat je kunt. Zelfs al is het een zwaan die op z’n kop ligt.”

Parket opent onderzoek

In totaal raakten 17 mensen lichtgewond, drie raakten zwaargewond. Maar ze zijn niet in levensgevaar. Het gaat om hoofdwonden, gekneusde ribben en zere ledematen. De drenkelingen werden aan land gebracht op Linkeroever, waar ze de eerste verzorging kregen in een veldhospitaal voor ze naar omliggende ziekenhuizen werden afgevoerd.

De rubberen zijwanden van de ‘Ambras 1’ en de ‘Ambras 2’, zoals de boten heten, raakten lek door de klap. Het parket van Antwerpen opent nu een onderzoek naar het incident. De scheepvaartpolitie zal uitzoeken wat er fout is gegaan. Namen de stuurlui van de speedboten te veel risico door te dicht bijeen te varen? Maakte een van hen plots een manoeuvre? Is er sprake van kwaad opzet? “We gaan alle processen-verbaal verzamelen en dan gaan we dat allemaal onderzoeken, wat vrij standaard is”, zegt parketwoordvoerster Sylvie Van Baden.

Het gevaar opzoeken maakt in elk geval deel uit van de ervaring. Voor het programma Gert Late Night op Vier maakten presentatoren Gert Verhulst en James Cooke vorig jaar een rondje met een boot van Ribevents om eens te voelen hoe het is op een boot die ‘iets ruiger’ is dan die van Gert Verhulst. James Cook moest toen huilen van de schrik en noemde het griezeliger dan toen hij uit een vliegtuig sprong.

‘Wild varen’ als teambuilding eindigt met frontale crash op Schelde en achttien gewonden: “Plots lagen mensen in het water”
Foto: BFM
Corrigeer

NIEUWS