Gent dompelt zichzelf twee dagen onder in een warm jazzbad

Vrijdag 5 en zaterdag 6 april dompelt Gent zich onder in een warm jazzbad. Dit weekend heeft in de Handelsbeurs namelijk het tweedaagse Belgium Jazz Now plaats. Het showcasefestival, dat zowel bedoeld is voor nationale en vooral internationale organisatoren van jazzconcerten, als voor het geïnteresseerd publiek, wil een staalkaart tonen van wat er in Vlaanderen en Wallonië momenteel aan jazztalent is. Twee avonden vier groepen, en omdat dat niet volstaat, is er in de marge van Belgium Jazz Now ook nog Belgian Jazz Late Night. Zoals de titel laar vermoeden, later op de avond, en op niet minder dan 5 locaties in de stad. An Pierlé trakteerde de aanwezige programmatoren donderdagavond al op het nieuwe werk dat ze met het An Pierlé Quartet maakte. Danseres Giada Castioni maakte met een grotendeels geïmproviseerde dans op live gespeelde jazzmuziek de overgang naar de groep 'warm bad' die de debuutplaat Garden Head presenteerde.

 Die formule toonde meteen wat er in de Belgische jazzwereld aan de gang is: steeds meer muzikanten beïnvloeden elkaar en werken met elkaar samen. Zo verbleef An Pierlé een tijdlang in het Museim Voor Schone Kunsten in Gent, om er inspiratie op te doen. Ze nodigde er ook muzikanten uit, waaronder Hendrik Lasure en Casper Van De Velde van de groep SCHNTZL. Die kennismaking verliep in die mate gunstig dat de drie, aangevuld met Koen Gisen (muzikant, producer en levensgezel van An Pierlé) een quartet vormden.

Hendrik Lasure had op zijn beurt ook niet genoeg aan SCHNTZL en het An Pierlé Quartet en vormde de groep warm bad. Daarvoor verzamelde hij niet minder dan 6 extra muzikanten rond zich. Recent kwam hun plaat Garden Head uit. Die plaat geeft perfect weer waar de groepsnaam voor staat: een warm bad van jazzy muziek, gemaakt door een groep waar geen enkele van de zeven muzikanten boven de andere wil uitsteken, maar samen werken aan een plaat die een heel aangename en  sfeer uitademt en rustige nummers afwisselt met meer uptempo werk. 

Alle informatie over Belgian Jazz Now in de Handelsbeurs op de site van De Handelsbeurs. De programmatie van het aansluitend programma Belgian Jazz Late Night (dat grotendeels gratis is) op de site van het evenement.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio