Dankzij gsm-signaal weet Oudenaarde vanwaar bezoekers naar Ronde komen

Dankzij gsm-signaal weet Oudenaarde vanwaar bezoekers naar Ronde komen

Veel volk op de Oude Kwaremont, dankzij Proximus kan de politie er nu een getal op plakken en weet de toeristische dienst vanwaar ze overal komen. Foto: Peter Malaise

Oudenaarde -

Tijdens de Ronde van Vlaanderen gaat Proximus de telefoonsignalen van de toeschouwers gebruiken om de massa te tellen. Handig voor de hulpdiensten, maar ook voor de stad Oudenaarde, die kan nagaan van waar de bezoekers allemaal komen.

Tijdens de wielerwedstrijden is het altijd op de koppen lopen in de heuvelzones van de Vlaamse Ardennen. Hoogtepunt is de Ronde van Vlaanderen. In Oudenaarde, en vooral in Kluisbergen komen dan extra veel wielerliefhebbers samen. Drie keer de Oude Kwaremont en tweemaal de Paterberg beklimmen lokt volk, veel volk. Maar er een getal op plakken was moeilijk.

Tot nu. Met de hulp van provider Proximus zal men aan de hand van de signalen van de mobiele telefoons het aantal toeschouwers tellen in de veiligheidszones.

“Proximus biedt ons deze dienst aan”, zegt Joost Duhamel, korpschef van de Politiezone Vlaamse Ardennen. “Zij meten aan de hand van hun eigen signaal hoeveel mensen er op een plek staan. Met een bepaalde formule zal men zo een totaalbeeld extrapoleren, want uiteraard is niet iedereen klant bij hen. De gsm-signalen geven een veel betrouwbaarder en gedetailleerder beeld van hoeveel mensen op een bepaalde plek samentroepen, dan als je alleen vertrouwt op wat je met het oog kan zien. Puur visueel kan je denken dat er ergens veel volk staat maar misschien is er elders in die zone wel nog plaats.”

Ook interessant voor toerisme

“Het is voor ons een belangrijk hulpmiddel dat we de komende jaren nog moeten uittesten en verfijnen. Het eerste jaar gaan we er vooral uit leren. Het zal ons ook helpen te definiëren hoeveel capaciteit een bepaalde zone heeft. Hoeveel mensen kunnen er op de Oude Kwaremont staan? We kunnen er met die gegevens een getal op plakken. In latere fases kan dan beslist worden om bepaalde zones tijdelijk af te sluiten en geen extra publiek meer toe te laten. De gegevens zijn anoniem, we registreren wie waar staat”, zegt Duhamel.

De analyse van de gsm-signalen biedt nog andere voordelen. “We kunnen als stad de gegevens gebruiken om te zien van waar de mensen komen”, zegt de Oudenaardse burgemeester Marnic Demeulemeester (Open VLD). “Uit welke provincie komen ze, uit welk land? Wanneer komen ze aan, hoelang blijven ze? We gaan niemand persoonlijk volgen, de info is anoniem, maar we kunnen ze wel gebruiken. We kunnen daar met onze toeristische diensten op inspelen.”

Het monitoren via gsm is niet in strijd met de privacywetgeving en werd in het verleden al gebruikt op grote muziekfestivals.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio