Deze schitterende beloning krijg je pas na 212 tredes

Vanop de kerktoren kan je de Heuvellandse Kemmelberg zien. Foto: ptb

Zonnebeke -

Voortaan mag iedereen gratis de nieuwe trap in de kerktoren van Zonnebeke beklimmen. Je leert er alles over de geschiedenis van het landschap en kan er genieten van het panoramisch zicht op 40 meter hoogte.

De kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke werd vrijdag officieel ingehuldigd als uitkijkpunt. De ontsluiting van de kerktoren past in het project Horizon 2025 van de provincie en Westtoer.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is de eerste modernistische kerk die in België werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog en de gerenommeerde Brugse architect Huib Hoste voorzag atypische panoramische vensters in de top van de toren.

“Het zicht vanuit de toren is uitzonderlijk”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Nieuwe spiltrap met 212 tredes

Tot voor kort was de toren niet toegankelijk voor bezoekers. Er werd een budget van 150.000 euro uitgetrokken voor de ontsluiting. Het geld werd voornamelijk gebruikt voor een nieuwe veilige spiltrap met 212 tredes, nieuwe vensters, nieuwe vloeren en de renovatie van de verdiepingen en een toegangsruimte met nieuwe draaideur.

Op de tussenverdiepingen loopt een tentoonstelling waarin toelichting wordt gegeven bij de verschillende fases van de Zonnebeekse geschiedenis. “De evolutie van het landschap staat hierin centraal. Heel wat elementen uit de geschiedenis zijn tot op vandaag nog zichtbaar aanwezig in het landschap en zo dus perfect te bezichtigen vanop het nieuwe uitkijkpunt. Dit is een nieuwe toeristische troef voor Zonnebeke”, zegt schepen Sabien Vanderhaeghen (#TEAM8980).

Gratis toegankelijk

Tickets zijn gratis en worden afgehaald aan de toeristische infobalie in het nabijgelegen Kasteelgebouw.

Tegen 2025 zullen er tot 25 nieuwe uitkijkpunten gerealiseerd zijn in het West-Vlaamse landschap. “Met Horizon 2025 investeren we maar liefst 4,4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s”, aldus gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). “Alle uitkijkpunten zijn gratis toegankelijk voor het grote publiek.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees