Meubelzaak in Vilvoorde verwoest na zware brand, niet uitgesloten dat asbest vrijkwam: “Raak geen roetresten aan”

Brand Vilvoorde. Video: Het Nieuwsblad

Vilvoorde -

In de Kolveniersstraat in Vilvoorde is zaterdagavond een zware brand uitgebroken in meubelzaak Belga Meubelen . Een tijdlang dreigden de vlammen over te slaan naar het college dat ernaast ligt, waardoor extra assistentie van nabijgelegen brandweerzones nodig was. Intussen is de situatie onder controle, maar de stad kan niet uitsluiten dat er asbest is vrijgekomen. Ze vraagt omwonenden om eventuele roetresten in de tuin of op het terras uit voorzorg niet zelf te verwijderen, maar te melden.

De zware brand ontstond zaterdagavond rond 22 uur in de loods van de meubelzaak Belga Meubelen in de in de Kolveniersstraat om een nog onbekende reden. De brandweer kwam meteen ter plaatse en stelde vast dat de vlammen al uit het dak naar buiten sloegen. Het vuur breidde snel uit en daardoor werd gevreesd dat de brand zou overslaan naar het college dat zich naast de zaak bevindt. In de hoop de vlammen sneller onder controle te krijgen, werd assistentie opgeroepen uit Brussel en Puurs. Alle omliggende straten werden afgesloten, het noodplan afgekondigd en een dertigtal omwonenden geëvacueerd. Zij konden terecht in een lokale sporthal. Van gewonden is er geen melding.

De brandweer bleef nog de hele nacht nablussen, maar intussen is de situatie onder controle en zijn de inwoners terug naar huis kunnen keren. “Het lijkt erop dat de aanpalende gebouwen zullen gevrijwaard kunnen worden”, zei burgemeester Hans Bonte zaterdagnacht. “De meubelzaak zelf is echter zwaar beschadigd, ik vrees dat daar weinig van zal overblijven.”

Asbest

Door de brand was er heel wat rook- en geurhinder in het centrum van de stad. Er is ook sprake van vrijgekomen asbest. De stad vraagt omwonenden dan ook om eventuele roetresten in tuin of terras niet zelf te verwijderen maar te melden. “Door de ouderdom van het gebouw bestaat de mogelijkheid dat er asbest aanwezig was. Het onderzoek is momenteel volop lopende”, klinkt het.

Tegelijkertijd benadrukt het stadsbestuur dat er geen reden is tot paniek. “Overheidsdienst OVAM specificeert dat bij een eenmalige blootstelling het risico verwaarloosbaar is”, zegt de stad, die verwijst naar de website van OVAM voor meer informatie. “De stad Vilvoorde zal zelf een deskundige aanstellen die de nodige onderzoeken doet en indien nodig de verwijdering zal opvolgen.”

Roetresten melden kan vanaf maandagochtend op het nummer 02/255.45.11.

Meubelzaak in Vilvoorde verwoest na zware brand, niet uitgesloten dat asbest vrijkwam: “Raak geen roetresten aan”
Foto: Dieter De Beus
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees