100 jaar Scouting Deinze wordt gevierd met Brielwell

Scouting Deinze bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd met Brielwell. Dat jubileum krijgt daarmee een gepaste herdenking, niet met grote recepties of academische zittingen, maar op een manier waar alleen scouts sterk in zijn: terug naar de basis. Honderden leden gaan het weekend van 13 april op groepsweekend, samen zullen zij scouting beleven: in een spel, in een zangstonde, aan het kampvuur…

In 1908 bundelt Baden Powell zijn ideeën over de fysieke, mentale en spirituele ontwikkeling van jongeren, met een sterke focus op het buitenleven en survival. Scouting is geboren en verspreidt zich razendsnel over Europa en de rest van de wereld.

Ook Deinze loopt warm. In 1919 wordt onder impuls van E.H. Verschaege de Sint-Michielsgroep opgericht. Met twintig leden is scouting Deinze een feit. Vergaderingen en kampen worden georganiseerd. Impressies van het kampleven vinden we terug in prachtige foto’s uit 1921.

Wekelijkse vergaderingen hebben plaats in de “Volkskring” en de zwart-witte groepsdas , de kleuren van Deinze, verschijnt. Het zijn gouden tijden voor de scouts. De groep groeit aan tot een vijftigtal leden tot de tweede wereldoorlog roet in het eten gooit. De Duitse bezetters hebben het niet zo met scouting en de werking wordt stilgelegd.

Lucien Agneessens vindt dit niet kunnen en blaast samen met aalmoezenier Blanckaert, Fernand Goethals en Louis Filliers in 1941 de groep nieuw leven in. Een gecamoufleerd kamp in Poeke, de stichting van een welpengroep en drie nieuwe afdelingen aan de Vaart, in Nevele en in Petegem zijn het gevolg. De groep telt meer dan 100 leden maar uniformen blijven verboden. Verscheidene patrouilles vergaderen  wekelijks op geheime locaties en kampen worden “in den duik” georganiseerd.

Maar de bezetter krijgt lucht van dit gebeuren en vordert met “bevel 652” alle ledenlijsten op. Scouts zijn altijd een beetje eigenwijs geweest en ook dan weigert de leiding. De groep wordt daarom “stande pede” geschorst.

Scouting Deinze trekt zich echter niets aan van deze verordening en gaat stiekem op kamp met 100 leden en zet zich belangeloos in voor oorlogsslachtoffers. Op hetzelfde moment worden bovendien ook de meisjesgidsen opgericht. Na de oorlog bloeit de scoutsbeweging in Deinze volop. En de groei stopt niet. Momenteel zijn ruim 400 leden actief.

Brielwell

Het jubileum krijgt een gepaste herdenking. Niet met grote recepties of academische zittingen, maar op een manier waar alleen scouts sterk in zijn: terug naar de basis. Honderden leden gaan het weekend van 13 april op groepsweekend, samen zullen zij scouting beleven: in een spel, in een zangstonde, aan het kampvuur…

Op hetzelfde moment komen meer dan 150 oud-leidsters en -leiders samen. Over al die generaties heen brengen ze een eerbetoon aan de beweging die hen vormde, die van hen “een beter mens” maakte. Dit alles ander de naam “Brielwell”

Bart Vermaercke: ‘Een ploeg van acht “anciens” neemt de organisatie in handen. Het blijft vreemd om het als buitenstaander te kunnen begrijpen. Eén van hen zei me: “Met builen en blutsen zijn we hier opgegroeid, solidair, nooit iemand achterlatend. Hier werden en worden vriendschappen voor het leven gemaakt, dit is een uniek avontuur. We blijven dit koesteren want “eens scout, altijd scout”.’

Meer info over de Deinse scouts en meisjesgidsen vind je op www.scoutingdeinze.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio