Bart Aernouts finisht als negende in Ironman Zuid-Afrika: “Nog veel werk op de plank”

Bart Aernouts finisht als negende in Ironman Zuid-Afrika: “Nog veel werk op de plank”

Bart Aernouts is in zijn eerste wedstrijd van het seizoen negende geworden in de sterk bezette Ironman van Zuid-Afrika. Onze 34-jarige landgenoot finishte 22 minuten achter de Amerikaanse winnaar Ben Hoffman. Niet de prestatie waarop Aernouts had gehoopt in Port Elizabeth, maar het volstond wel voor de kwalificatie voor het volgende WK Ironman in Hawaï. Aernouts moest na zijn tweede plaats in Hawaï vorig jaar immers enkel finishen in Zuid-Afrika. Helaas kwamen ook twee triatleten om het leven.

Het zwemnummer werd door het woelige water aan de Nelson Mandelabaai ingekort tot 1.600 meter. Desondanks kwamen twee oudere Zuid-Afrikaanse amateur-triatleten (63 en 58 jaar oud) om het leven tijdens het zwemmen. Zij werden nog afgevoerd naar het ziekenhuis, maar alle hulp kwam te laat. “Het was inderdaad echt een survival in het water”, pufte Aernouts achteraf. “De zee was erg woelig, er waren hoge golven en het was erg moeilijk om jezelf te oriënteren. Het is bijzonder pijnlijk dat hier twee mensen het leven lieten.”

Aernouts kwam uiteindelijk als dertiende uit het water, behoorlijk voor zijn doen. Maar in het fietsnummer ging de gebruikelijke inhaalbeweging minder vlot dan verwacht. “Het fietsen was een echte tegenvaller. Het was niet goed in vergelijking met de anderen. Ik reed zelf niet echt slecht denk ik, maar de rest fietste indrukwekkend sterk. Dat het parcoursrecord op de fiets hier is gesneuveld zegt genoeg. In de tweede fietsrondje heb ik nog wat gas bijgegeven, maar dat heb ik achteraf wel bekocht.”

Aernouts stapte als twaalfde van de fiets en begon met een achterstand van een dik kwartier op leider Hoffman aan de afsluitende marathon. “Het was duidelijk dat er een aantal triatleten echt gepiekt hadden naar deze Ironman. Ik was nog geen honderd procent en dan kan het gebeuren dat je niet in de buurt komt van de top-vijf. Winnaar Hoffman en nummer twee Frommhold hadden Hawaï gemist en ze hadden duidelijk de hele winter goed getraind om hier top te zijn en een ticket naar Hawaï te pakken. Zelfs als ik de marathon van mijn leven had gelopen, had ik hier niet in de top-vijf geëindigd. Ik beschouw dit als een goede training op een lastig parcours met veel wind. Bovendien ben ik door mijn finish ook gekwalificeerd voor Hawaï. Ik was uiteraard voor meer dan dat naar hier gekomen, maar nu weet ik tenminste waar ik sta. Er ligt nog veel werk op de plank voor de Challenge Roth in juli, daar wil ik wel top zijn. Tussendoor doe ik nog twee of drie halve triatlons in mei en juni.”

Top-tien

1. Ben Hoffman (USA): 7:34:20

2. Nils Frommhold (Dui): 7:40:13

3. Michael Weiss (Oos): 7:42:36

4. Eneko Llanos (Spa): 7:45:00

5. Maurice Clavel (Dui): 7:45:30

6. Andreas Dreitz (Dui): 7:45:39

7. Josh Amberger (Aus): 7:52:20

8. Matt Trautman (ZAf): 7:54:23

9. Bart Aernouts (Bel): 7:56:21

10. Giulio Molinari (Ita): 8:02:14

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.