Code geel: hagel veroorzaakt problemen op E17, onweer elders minder erg dan gevreesd

De renners in de Ronde van Vlaanderen kregen een stralende namiddag, maar na de finish begon het op enkele plaatsen in Vlaanderen te onweren. In heel het land gold code geel omdat er lokale onweersbuien konden ontstaan. In De Pinte zorgde de hagel bijvoorbeeld voor problemen op de E17.

“De laatste dag van de week begint nog met opklaringen, maar in de loop van de namiddag neemt de bewolking toe”, luidde het vanochtend in een persbericht van KMI. “Lokaal ontstaan er buien die kunnen uitgroeien tot onweer, vooral in het zuidwestelijke landsgedeelte. Het KMI kondigt zondagnamiddag en -avond code geel af voor onweersbuien die plaatselijk voor zeer veel neerslag op korte tijd kunnen zorgen.”

Omstreeks 16.30 uur ontwikkelde zich de eerste onweerszone boven de driehoek Aalst - Ninove - Brussel. Dat meldt Noodweer Benelux. “We zien daar twee onweerskernen in een omvangrijk buiengebied. Die trekken langzaam naar het westen van het land.”

Samen met de organisatie van de Ronde van Vlaanderen hield Noodweer het luchtruim boven Oudenaarde en Kluisbergen nauwlettend in de gaten. “De lucht boven heel Oost- en West-Vlaanderen is wel instabiel, wat betekent dat er zich op elk moment een bui kan vormen die onweer met zich meebrengt. Als dat gebeurt, rekenen we toch al snel op 10 à 20 liter neerslag per vierkante meter.”

Zondagnamiddag kregen Antwerpen en de Brusselse rand al flink wat regen over zich heen, maar tot echt groot onweer kwam het daar niet. Anders was het in het Oost-Vlaamse De Pinte: daar staken na 18 uur forse buien en onweer de kop op. Door de enorme hoeveelheid hagel reden de auto’s er stapvoets op de E17, meldt Noodweer Benelux, en bleek ook uit spectaculaire beelden.

“Die onweerlijn trekt door naar Brugge”, klonk het bij NoodweerBenelux. “De intensiteit blijft behouden en de mensen daar moeten dus zeker rekening houden met problemen. Het is een pittig onweer dat ze daar over zich heen krijgen.” Uiteindelijk bleek dat in West-Vlaanderen ook nog best mee te vallen.

Code geel: hagel veroorzaakt problemen op E17, onweer elders minder erg dan gevreesd
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees