Belgen Van Aert, Van Avermaet en Vanmarcke vol lof voor Italiaanse winnaar (en Van der Poel): “Het was echt een hele zware wedstrijd”

© BELGA

Belgen Wout van Aert en Greg Van Avermaet reden een sterke wedstrijd maar op de Oude Kwaremont moesten ze passen toen Alberto Bettiol naar de zege reed in de Ronde van Vlaanderen. Sep Vanmarcke verbaasde vriend en vijand en zat plots (enigszins verrassend) in het winnende kamp. Al was hij ook erg onder de indruk van Mathieu van der Poel: “Hij maakt ons gewoon belachelijk. Gelukkig rijdt hij Roubaix niet, want die koers moet hem nog beter liggen. Hij geeft ons dus nog een jaartje de kans.”

vml, wic

LEES OOK. Wat een verrassing! Italiaan Alberto Bettiol zet de favorieten een neus in vreemde Ronde van Vlaanderen

“Het was een echt zware wedstrijd”, pufte Wout van Aert, die in de groep met favorieten over de streep bolde maar de top tien niet haalde. “Er zat niet meer in vandaag. Op de laatste keer Oude Karemont zat ik op de limiet toen Bettiol vertrok. Vanaf toen had ik het moeilijk en ik zakte erdoor op de Paterberg. Nadien zat er geen organisatie in de achtervolging, zoals meestal. De sterkste is gewoon op het juiste moment vertrokken.”

“Vanaf de Muur van Geraardsbergen was het een zware koers, dus ik dacht dat alles uit elkaar zou vallen maar toch gingen we met een grote groep de finale in. Vooraf was al gezegd dat er veel goede renners kort bij elkaar zaten. Op de hellingen zag je dat we mekaar allemaal wat waard waren. Maar het was afzien, dat gevoel in de benen op die Paterberg wil je niet uitleggen. Nadien had ik nog wel graag mee rondgereden maar het was echt op. Ik wist dat Van der Poel was gevallen maar hij zat toch vrij snel weer vooraan. Hij heeft dus nog knap gereden.”

Van Avermaet: “Hij is een groot talent, maar ook een beetje lui”

Ook Greg Van Avermaet (10e) was verrast door de zege van ex-ploegmaat Alberto Bettiol in de Ronde van Vlaanderen. “Ik had hem niet als favoriet aangevinkt. Nochtans heb ik er vorig jaar bij in de ploeg gezeten. Hij is een groot talent, maar ook een beetje lui. Ik denk dat hij vorig jaar ook wat te dik stond. Nu is er wel wat af, misschien dat hij een klik gemaakt heeft in zijn hoofd.”

“Hij ging natuurlijk wel op het ideale moment. Ik zat toen alleen achteraan en kon niet volgen. Als je daarna met zo’n grote groep met alle favorieten nog moet achtervolgen, weet je dat het moeilijk wordt dat draaiende te houden. Er zaten veel snelle mannen in: Kristoff, Matthews…”

© Photo News

Vanmarcke: “Van der Poel maakt ons gewoon belachelijk”

Sep Vanmarcke verbaasde vriend en vijand in de Ronde na zijn zware van in de E3. Hij zat met ploegmaat Bettiol ook in het winnende kamp en bleek nog van goudwaarde voor de Italiaan: “Ik ben persoonlijk heel verrast en heel blij. Voor de start was mijn doel vijf uur te fietsen en zelfs dat leek toen niet mogelijk. Maar hoe harder het ging, hoe minder ik mijn knie voelde. We hadden afgesproken dat ik de ploeg zou helpen. Na de Muur zat ik ver, met alle favorieten vooraan, maar onze kopmannen waren mee en ik wist dat het nog ver was en dat iedereen vooraan op reserve zou rijden.”

“Op de tweede keer Kwaremont zat ik zo plots vooraan met Stijn Vandenbergh. Maar ik voelde op de klimmetjes dat mijn knie nog net niet goed genoeg was om mee te gaan met de besten. Ik voelde dat ik daar net tekort kwam. Ik moest alles met rechts doen, en toen kreeg ik daar ook kramp. Maar ik zat in een ideale situatie om nog tempo te maken.”

Ook hij was onder de indruk van Mathieu van der Poel. “Ik heb het hem al gezegd: hij maakt ons gewoon belachelijk. Wij proberen al tien jaar om zo top te worden en hij was al super indrukwekkend de afgelopen weken. Het is een sterke tegenstander, maar dat is mooi. Ik kan ervan genieten om zo’n talenten bezig te zien. Gelukkig rijdt hij Roubaix niet, want die koers moet hem nog beter liggen. Hij geeft ons dus nog een jaartje de kans.” (lacht)

© Photo News

Maar wie is nu Bettiol? “Hij is een type Van Avermaet: hij heeft een goede, is een echte klasbak en kan ook goed bergop rijden. Vanaf de Tirreno zat hij in supervorm. Twee jaar geleden was hij al indrukwekkend in de Tour in dienst van Uran. Hij is een heel groot talent. Dat hij zeer dankbaar was in zijn eerste interview? Dat is mooi om te horen. Het is echt een heel mooie persoon in de ploeg, wel op z’n Italiaans met veel blablabla. Vorig jaar was hij niet zo goed bij BMC waar het heel structureel aan toeging terwijl je bij ons meer vrijheid krijgt om je voor te bereiden. Dat werkt prima bij hem en bij mij ook.”

Jungels: “Veel leiders samen werkt niet”

Bob Jungels was één van de favorieten maar de kopman van het Belgische Deceuninck-Quick Step zakte erdoor in de finale. Het was ploegmaat Kasper Asgreen die uiteindelijk nog tweede werd achter winnaar Bettiol.

“Het was een vreemde wedstrijd”, aldus de Luxemburger. “We wisten dat het eerste gevaarlijk punt op de Muur was en toen daar een grote groep wegreed met alle favorieten, dacht ik dat we weg waren. Maar als er veel leiders samen zitten is het zeldzaam dat ze elkaar verstaan. Dat gebeurde dus. Op de laatste keer Kwaremont en Paterberg heeft de sterkste overleefd. Want Bettiol was erg sterk. Ik zat op de limiet, dat hij dan nog zo kon wegrijden is straf. In de E3 zag je al dat hij erg goed was. Maar zo’n nummer is erg indrukwekkend in een wedstrijd zoals vandaag. Dat er geen samenwerking meer was op het einde? Dat is koers.”

Meer over Wout van Aert