Alberto Bettiol na zijn eerste profzege ooit: “Die laatste vijfhonderd meter waren zwaarder dan de Mortirolo”

© BELGA

Je eerste profzege boeken op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde, aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen. Het overkwam Alberto Bettiol die één uur na zijn onwezenlijke raid nog altijd niet kon geloven dat hij Vlaanderen Mooiste had gewonnen. “Wat doe ik hier? Ik win de Ronde!”, flitste het in de laatste kilometer door zijn hoofd.

Guy Van Den Langenbergh

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. ANALYSE. Alberto Bettiol is geen onverdiende winnaar van de Ronde van Vlaanderen, maar wat als Mathieu...

Hoe zou u zich voelen mocht u uw eerste profzege boeken in één van de grootste monumenten van de wielersport? Zou u het droog houden? Zou u niet overmand worden door emoties? Ja toch! Dus overkwam het ook Alberto Bettiol, een 25-jarige Toscaan die deed wat weinigen voor mogelijk hielden. Winnen in een monument!

© Peter Malaise

Hij had het niet zomaar gekregen, besefte Bettiol. Demarreren op de Kwaremont om dan te winnen na een solo van bijna twintig kilometer. Weinigen die het hem voordeden.“Na de Paterberg volgden de langste kilometers van mijn leven”, bekende de Italiaan. “Mijn sportdirecteur riep dat ik moest blijven trappen. Ik heb nooit achterom gekeken, de wind stond goed. En Langeveld riep constant in de oortjes dat iedereen moe was. Maar ik kon het niet geloven. ‘Wat doe ik hier, ik ben de Ronde van Vlaanderen aan het winnen, dat kan niet’, spookte het constant door mijn hoofd. Maar ik mocht niet omkijken. Op een kilometer van de aankomst zag ik rechts van mij een schaduw opdoemen. Ze zijn er, het bleek een motor te zijn. En dan die laatste vijfhonderd meter. Je ziet dat niet op televisie maar de weg loopt lichtjes omhoog. Nul komma twee procent, meer is het niet, maar die laatste vijfhonderd meter waren zwaarder dan de Mortirolo. (Grijnzend) Zelfs nu kan ik het niet vatten. Wat doe ik hier, waar praat ik met jullie over.”

De aanval op de Kwaremont was niet gepland, bekende de Italiaan. “Ik zat achter Greg en verwachtte zijn aanval maar die kwam niet. Via de radio kreeg ik de boodschap om aan te vallen. Anders zat ik met Kristoff en Sagan opgescheept. Voor het vlakke deel viel ik aan en heb ik niet meer omgekeken. Via de oortjes hoorde ik dat ik 28” voorsprong had. Ik wist dat Terpstra het met minder had gedaan. Toen dacht ik, misschien, maar het was nog ver. Ik moest nog over Paterberg. Na 250 kilometer kan je overal ontploffen. Maar ik hield stand.”0

Grote onbekende

Alberto Bettiol, de grote onbekende! Ook voor de Italianen zelf, zo blijkt. “En dat is niet hun schuld maar de mijne”, bekende de Toscaan. “In 2016 en 2017 was ik goed, vorig jaar ben ik volledig van het voorplan verdwenen. Waarom? Omdat ik ook maar een mens ben. Soms heb je goede jaren, soms heb je minder goede jaren. Kijk naar wat Aru nu overkomt, of Moscon.”

Zijn minder jaar was in dienst van BMC, met Greg van Avermaet als ploegmaat. “Ik kan niet veel slechts over BMC zeggen”, klinkt het. “Dat het niet lukte, was deels hun maar vooral ook mijn schuld. Neen, ik werd niet afgeremd door Greg. Toen ik voor BMC tekende wist ik dat hij de kopman was. En terecht. Een olympisch kampioen die zoveel wedstrijden heeft gewonnen. Wie ben ik om te zeggen dat ik de kopman moest zijn. Ik heb er ook veel geleerd. Van Greg, zoals ik overal heb geprobeerd om van mijn kopmannen te leren: Sagan, Hesjedahl, Uran…”

Jonathan Vaughters

Bettiol rijdt sinds dit jaar terug in dienst van ploegmanager Jonathan Vaughters, de Amerikaan voor wie hij ook voordien al vier profseizoenen actief was. “Dit team gaf me opnieuw vertrouwen”, zei de Toscaan. “Ik wilde hen daarvoor bedanken. Ze hebben me zonder resultaat toch laten tekenen. Na deze winst heb ik hen wel terugbetaald. Daarvoor wil ik iedereen bedanken. Gezien hoe Sep zich voor mij inspande, ook al betekent deze wedstrijd voor hem? En ik zag net wat Langeveld voor mij deed op de Paterber. Achter deze zege staat het werk van de ploeg en de staff, de mannen van de service course die op 27 plaatsen stonden.”

© Photo News

Het valt inderdaad op hoe sterk EF Education in 2019 presteert. Vorig jaar leverde hen schamele zes zeges op, de teller in 2019 staat sinds vanmiddag op zeven. “Teamwork”, vat Bettiol de sleutel tot succes samen. “We zaten nog met drie man in het eerste peloton aan de voet van de Kwaremont. Dat was fantastisch. Maar het was ook fantastisch van de jongens die werkten toen de camera’s niet draaiden. Zij hebben ons de hele eerste helft beschermd. Dit team rijdt al een gans jaar sterk. In Sanremo was het ik en Simon Clarke, in Harelbeke was het voor mij en Sebastian, ondanks de val van Sep. Deze groep heeft al een heel seizoen laten zien dat we wedstrijden kunnen winnen. Vandaag ik, de volgende dagen is het voor de andere rijders. Hopelijk gaan jullie nu eindelijk het roze van mijn team beter zien, hopelijk gaan de Italiaanse journalisten mij nu ook meer zien.”

Een veelwinnaar zal Bettiol nooit worden, beseft hij. “Ik ben geen klimmer, ik ben geen spurter. Maar aan het eind van een lange en zware wedstrijd ben ik nog wel behoorlijk snel. Zo werd ik vorig jaar tweede in Plouay (na Oliver Naesen, red). Mijn focus ligt op trainen en rijden tot ik niet meer kan, mijn best doen in alle betekenissen.

Rock Star

Ook al besefte hij het nog niet zo goed, toch had hij genoten van zijn Ronde van Vlaanderen. “Mijn eerste herinnering is de zege van Michele Bartoli, een streekgenoot die ik goed ken. Of de zege van Tafi. Dit betekent veel voor Toscane, voor Italië ook. En dan win ik nog samen met Marta (Bastianelli, red). Ik weet dat deze wedstrijd voor jullie Belgen nog meer betekent maar ik kan u verzekeren dat ook voor de buitenlanders de Ronde van Vlaanderen veel betekent. We voelen ons hier als een Rock Star. Hier is wielrennen de eerste sport. In Italië helaas voetbal: Juventus, Milan… Hier is de rit van de toeristen op zaterdag zelfs nieuws.”

© GMAX AGENCY

Meer over Ronde van Vlaanderen

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie