Belgische ingenieursstudent die ISIS-strijder werd bekent voor rechter: “Ja, we gebruikten chemische wapens”

Belgische ingenieursstudent die ISIS-strijder werd bekent voor rechter: “Ja, we gebruikten chemische wapens”

Dit jongetje raakte in 2015 gewond bij een aanval met chemische wapens van ISIS. Foto: NYT

Het Iraakse gerecht heeft maandag de bekentenis vrijgegeven van een terdoodveroordeelde Belgische ISIS-strijder. Hij geeft toe dat de jihadistische groepering waartoe hij behoorde chemische wapens en chloorgranaten heeft gebruikt. Dat meldt de Koerdische nieuwssite Kurdistan 24.

Een Iraakse rechtbank heeft Bilal Abdoel-Aziz al-Marshouhi (25), ook bekend als Aboe Fadhil al-Belgiki (de Belg), tot ophanging veroordeeld voor lidmaatschap van Islamitische Staat en voor het deelnemen aan de gevechten tegen het Iraakse leger in Mosoel.

“Ik ben geboren in België, en hoewel ik Marokkaanse roots heb, heb ik de Belgische nationaliteit”, aldus Marshouhi. “Ik studeerde voor ingenieur aan de universiteit van Antwerpen in België. Ik werd jihadist nadat ik een vriend had leren kennen die boeken las die oproepen tot de radicale islam”, zei Marshouhi aan de rechter in Bagdad. De tekst werd maandag opgenomen in de officiële publicatie van het Iraakse Hooggerechtshof.

Radicalisering

“Toen de Syrische revolutie uitbrak, las ik op internet over de acties van het Nusra Front en het Vrije Syrische Leger, hun gevechten tegen de Syrische strijdkrachten, de bevrijding van gebieden en de levensomstandigheden van de mensen daar”, klinkt het in de bekentenis.

De man vertelt dat hij radicaliseerde. Het werd alleen maar erger door meningsverschillen met zijn familie. Marshouhi zei dat zijn neef, die hij Izzalddin noemt, en enkele vrienden hem ertoe hebben aangezet om te gaan vechten in Syrië.

Naar Syrië

De Belgische ISIS-strijder voegde zich bij het Nusra Front samen met zijn Nederlandse vrouw, die ook van Marokkaanse herkomst is. Ze vlogen vanuit België naar Duitsland en zo naar Turkije, en staken dan illegaal de grens over om zich in het Syrische Aleppo bij kennissen te voegen. Nusra stuurde hem naar een van de opleidingskampen, waar hij fysieke training kreeg en waar hij met wapens leerde omgaan. Dat gebeurde in een groep met andere buitenlandse ISIS-strijders.

Marshouhi verliet de gewapende militie van Nusra en trok naar ISIS nadat er spanningen waren ontstaan met de leider van de groep, Aboe Barra al-Belgiki, “die negatieve rapporten over mij opstelde en er mij van beschuldigde dat ik pornografische sites had opgezet.”

ISIS-politieagent

Marshouhi trok vervolgens met zijn gezin naar gebieden die de jihadisten van ISIS controleerden. “Ik ontmoette de ISIS-gouverneur van Aleppo, Aboe Hafs al-Jazrawi, en werd benoemd tot ISIS-politieagent in Aleppo”, klinkt het in de bekentenis.

Volgens de man waren er drie eenheden binnen de ISIS-politie. Eerst was er de militaire politie, die afhing van het leger met een militaire rechter aan het hoofd. De tweede sectie was de gerechtelijke politie, die onder leiding stond van een civiele rechter, en ten slotte was er de islam-politie die bestond uit verschillende patrouilles.

“Ik raakte zwaargewond aan het hoofd, aan de rug en aan de rechterhand bij mortieraanvallen. Nadat ik hersteld was van mijn verwondingen stuurde ISIS me naar Raqqa waar ik in de administratie ging werken.” Tijdens het verhoor bekende de Belg ook dat zijn groepering gebruikmaakte van chemische wapens, onder meer mortiergranaten met chloorgas, in de omgeving van Raqqa en in een kamp.

Corrigeer

NIEUWS