Nieuwe regel blijft dode letter: geen middelen om boetes uit te delen voor verbod op plastic zakjes

Nieuwe regel blijft dode letter: geen middelen om boetes uit te delen voor verbod op plastic zakjes

Op de Zuidmarkt zijn nog geen boetes uitgeschreven voor het gebruik van plastiek zakjes. Foto: rdbRobin De Becker

Brussel / Sint-Gillis -

Plastic zakjes worden nog steeds massaal verdeeld op de Zuidmarkt. De gemeente Sint-Gillis zo snel een oplossing vinden voor het probleem.

De gemeente Sint-Gillis heeft momenteel te weinig middelen om boetes uit te schrijven bij overtredingen op het verbod van plastic zakjes op de Zuidmarkt. De plastic zakjes zijn er sinds 1 januari 2017 nochtans verboden, maar veel marktkramers blijven ze gebruiken.

Voorloper

“In Sint-Gillis waren we voorloper op het verbod van plastic zakjes op de markten. Op het Sint-Gillis-Voorplein en het Van Meenenplein werd dat verbod al op het einde van 2016 ingevoerd, anticiperend op het totaalverbod van het Brussels Gewest, dat later zou volgen”, vertelt Jos Raymenants (Groen), schepen van Duurzame Ontwikkeling.

“We hebben daarop ook sensibiliseringsacties op poten gezet en de vorige bestuursploeg kreeg van het Brussels Gewest te horen dat er middelen zouden volgen om dat verbod ook af te dwingen. Maar die zijn er niet gekomen en het team dat boetes moet uitschrijven, is momenteel te klein. Daarom zijn er momenteel nog maar een tiental waarschuwingen uitgedeeld.”

Stappenplan

Toch zal de gemeente nu niet plots en masse boetes gaan uitschrijven. “De handelaars van de Zuidmarkt en daarrond wacht een moeilijke periode met de werkzaamheden van metrolijn 3. We gaan met hen eerst in dialoog gaan en een stappenplan uitwerken om de plastic zakjes weg te werken. Daarnaast willen we ook met het Brussels Gewest samenwerken. Dit met stip op de agenda en we willen er zo snel mogelijk werk van maken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees