Speelpleinen sluiten tijdens vakantie door gebrek aan jonge vrijwilligers: “Als we geen echt loon uitkeren, vinden we helemaal niemand”

Speelpleinen sluiten tijdens vakantie door gebrek aan jonge vrijwilligers: “Als we geen echt loon uitkeren, vinden we helemaal niemand”

Foto: JAA

Knokke-Heist -

Speelpleinwerking ’t Plein in Knokke sluit deze paasvakantie de deuren, en ook bij andere pleinen zijn er moeilijkheden. Het probleem: te weinig animatoren. Volgens de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking werken jongeren liever in de vakantie. “Daardoor komen vrijwilligers geen volledige zomer meer, maar zien we hen slechts enkele dagen.”

Het regent oproepen van speelpleinen die op zoek zijn naar nieuwe animatoren. In de krant, op sociale media en in scholen wordt stevig reclame gemaakt voor de komende zomer. Maar de jeugd lijkt niet meer geïnteresseerd. Speelplein Het Pad in Waregem zoekt tegen de zomer veertig extra vrijwilligers, en ook in Knokke zijn er problemen. “We krijgen de vacatures voor speelpleinanimatoren niet ingevuld. De laatste jaren is het echt een probleem”, klinkt het bij het stadsbestuur in Knokke. Daar moesten ze door een tekort tijdens de krokusvakantie al twee speelpleinen sluiten, en ook tijdens de paasvakantie blijft er eentje dicht.

Nochtans staat in Knokke, in vergelijking met andere gemeenten, een forse vergoeding tegenover de taak van speelpleinanimator. “Ze krijgen hetzelfde loon als een administratief medewerker, maar toch kunnen we bijna niet meer concurreren met de horeca. Daar kunnen ze vaak nog meer geld verdienen. Op de meeste plaatsen krijgen animatoren een vrijwilligersvergoeding. (Wie geen ervaring heeft of cursus volgde, krijgt dan maximaal 34,71 euro per dag, nvdr.) Maar als we geen echt loon uitkeren, vinden we helemaal niemand.”

Van dag tot dag

Ook bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) kennen ze het fenomeen. “We merken dat het de laatste jaren moeilijker is, al ligt het probleem niet bij het aantal monitoren. Er zijn nog genoeg jongeren die geëngageerd zijn: nooit hebben zoveel jongeren op het speelplein gestaan als vandaag. Alleen komen ze geen volledige zomer meer”, zegt Bert Breugelmans.

Speelpleinen sluiten tijdens vakantie door gebrek aan jonge vrijwilligers: “Als we geen echt loon uitkeren, vinden we helemaal niemand”

Volgens de VDS zijn er meerdere verklaringen. “Jongeren kiezen tegenwoordig vaker voor een studentenjob. Dan kunnen ze wat bijverdienen en zijn ze minder geneigd om als vrijwilliger op een speelplein te staan. Maar er is ook een mentaliteitsverschil met vroeger. Jongeren plannen geen weken op voorhand meer, maar leven meer dag tot dag. Dat maakt de planning van een speelpleinverantwoordelijke er niet gemakkelijker op. Vijftien jaar geleden konden ze de zomerplanning al in mei opmaken. Nu moeten ze het aantal monitoren dat komt opdagen vaak dag tot dag bekijken.”

Creatieve oplossingen

Om het probleem in kaart te brengen, deed de VDS in juli 2018 een bevraging bij 175 speelpleinen. Liefst één op de vijf speelpleinen had het moeilijk om voldoende animatoren te vinden. Bij 7 procent was er zelfs een structureel tekort. Bij zo’n 14 procent zochten ze zelf naar een creatieve oplossing voor het probleem.

“In plaats van bij elke groep twee begeleiders te plaatsen, kan bijvoorbeeld ook gewerkt worden met een open spel aanbod. Dan kunnen kinderen terecht in verschillende hoekjes van het speelplein voor andere activiteiten. Voor zoiets heb je minder animatoren nodig.”

Voorlopig panikeren ze nog niet bij de VDS, maar de problemen groeien wel elk jaar. “Daarom willen we anticiperen op de toekomst. We hebben volgend jaar een groot congres gepland om de veranderingen binnen de speelpleinen aan te pakken. Het monitorentekort zal er een centrale rol spelen”, zegt Breugelmans.

Speelpleinen sluiten tijdens vakantie door gebrek aan jonge vrijwilligers: “Als we geen echt loon uitkeren, vinden we helemaal niemand”
Amber werkt nu tijdens de vakanties in een rusthuis. Foto: Foto Kurt

Amber (20): “Jammer, maar ik moet keuzes maken”

Amber Mulle is al vijf jaar animator op speelpleinwerking Sporrewoan in Ieper. Tijdens de vakanties werkt ze in een rusthuis, want dat verdient opmerkelijk beter.

“Ik heb vorig jaar stage gedaan in een rusthuis en nadien hebben ze me gevraagd om daar te werken als student. Lang heb ik niet moeten twijfelen, het verdient goed. Als animator op het speelplein krijg ik 26 euro per dag. Na drie weken heb ik dan zo’n 390 euro, in het rusthuis is dat 1.700 euro.”

“Het gevolg is wel dat ik nu niet veel meer naar het speelplein kan gaan. Dat is jammer, maar je moet keuzes maken. Van thuis uit vonden ze ook dat ik eens naar iets anders moest kijken dan alleen het speelplein, dus nu ga ik in de paasvakantie enkele dagen werken en tijdens de zomer zelfs enkele weken. Dat moet ik ook nog eens combineren met mijn herexamens in augustus, dus speelplein zal moeilijk worden.”

“Er is wel veel begrip bij de andere animatoren. Ze hebben er niet moeilijk over gedaan. Ze weten dat als ik kan komen, ik er ook zal zijn. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Wij hebben zo’n 100 à 150 kinderen per dag. Daar heb je zeker 17 animatoren voor nodig. Vroeger ging dat heel goed. Tijdens mijn eerste jaar hebben ze me zelfs naar huis gestuurd omdat we met genoeg waren. Nu is dat niet meer mogelijk.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees