Slachtoffers seksueel geweld kunnen voortaan chatten voor hulpverlening: “Drempel zo laag mogelijk houden”

Slachtoffers seksueel geweld kunnen voortaan chatten voor hulpverlening: “Drempel zo laag mogelijk houden”

Slachtoffers van seksueel geweld hebben nog vaak te kampen met schaamte, waardoor het soms een te grote stap is om hulp te zoeken. Daarom kunnen ze voortaan in alle anonimiteit chatten met psychologen van de gespecialiseerde zorgcentra.

Federaal minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) maakte enkele pilootprojecten die medische en politionele diensten bundelen, permanent en wil hun aantal verdubbelen naar zes.

“Voor slachtoffers van seksueel geweld is het soms een grote stap om hulp te zoeken. Ze kampen met schuld- of schaamtegevoelens, of hebben moeite om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Daarom is het belangrijk dat we de drempel naar hulpverlening zo laag mogelijk maken. Vanaf vandaag kunnen slachtoffers van seksueel geweld daarom ook via een online chatfunctie contact opnemen met de hulpverleners van de zorgcentra na seksueel geweld”, kondigt Peeters woensdag aan. Via de chatgesprekken worden slachtoffers gehoord en worden ze begeleid naar de nodige hulp. Dat chatten gebeurt in alle anonimiteit.

De drie centra die vandaag al bestaan, liggen in Gent, Brussel en Luik. Binnenkort moeten er ook te vinden zijn in Charleroi, Antwerpen en Leuven. In de twee jaar dat de drie huidige er zijn, klopten er zo’n 1.281 mensen aan, veel meer dan verwacht. Bovendien diende 68 procent van de slachtoffers een klacht in, precies door de aanwezigheid van politie en parket. Naar schatting zou 90 procent van alle slachtoffers van seksueel geweld géén klacht indienen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees