Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  ISOPIX

Na ophef voelt minister van Mobiliteit meer voor “kwantumsprong” investeringen

Weyts begraaft kilometerheffing

De bocht is compleet. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geeft de slimme kilometerheffing die hem nu al een paar weken als belastingverhoging achtervolgt, de doodsteek. “Er is geen draagvlak voor”, zegt hij. “We gaan dit niet door de strot van de Vlaming rammen.” De oplossing moet nu van een “kwantumsprong aan investeringen” ter waarde van 5 miljard euro komen.

1 agent per 2 aanwezigen op lezing Francken

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Een hele legislatuur lang zweert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts al bij een slimme kilometerheffing om het fileprobleem in ons land uit de wereld te helpen. Mensen zouden dan betalen per gereden kilometer, wat hen moet aanzetten om minder vaak de auto te nemen. Maar op een paar dagen gaat die heffing nu op de schop.

LEES OOK. Volgende regering moet beslissen 2 of 5 cent kilometerheffing

Want de kilometerheffing begon heel zuur op te spelen. Verschillende lekken uit de allesomvattende studie die het dossier voor zijn opvolger “beslissingsrijp” moeten maken, wezen erop dat de maatregel voor sommige mensen duurder zal uitvallen. Dodelijk voor een minister van een partij die gruwt van belastingverhogingen. En ondertussen is Vlaams Belang begonnen met een grote campagne tegen die heffing. Die ze bedachten met de naam “Ben-belasting”, vrij naar de Turteltaks.

Vergiftigd debat

Dus trok partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) de televisiestudio in om te zeggen dat het nog lang niet zeker was dat die kilometerheffing er zou komen. Nu doet Weyts hetzelfde om zijn oplossing ten grave te dragen. “Ik stel vast dat er geen draagvlak meer is”, zegt hij. “Het debat is helemaal vergiftigd door voor- én tegenstanders die met de meest absurde zaken afkomen. We gaan dit niet door de strot van de Vlaming rammen.” Toch zeker niet tot na de verkiezingen. De Wever zelf zei immers niet zo heel lang geleden dat het onvermijdelijk is dat het rekeningrijden er komt. “Maar geen enkele partij zal daar campagne rond voeren, omdat die maatregel onpopulair is bij de bevolking.”

Nieuwe oplossing

Weyts laat het niet aan zijn hart komen en heeft zelfs al een nieuwe oplossing klaar. Een “kwantumsprong” aan investeringen. De vorige legislatuur kon hij 10 miljard euro pompen in infrastructuur. Dat hielp om voor het eerst in jaren de files een heel klein beetje terug te dringen. “De volgende regering moet 15 miljard vrij maken”, zegt Weyts. “Om extra spitsstroken aan te leggen bijvoorbeeld, maar ook voor fietsinfrastructuur en openbaar vervoer.”

Waar dat geld precies vandaan moet komen, is een zaak voor de volgende regering. Vlaanderen heeft op dit moment een overschot van 100 miljoen euro op zijn begroting. Om in vijf jaar tijd vijf miljard te vinden zal het geld van andere departementen moeten komen. En op pakweg Welzijn en Onderwijs hebben ze ook meer geld nodig.

1 agent per 2 aanwezigen op lezing Francken

De veiligheidsmaatregelen waren ongezien, gisteravond in Lubbeek: negen agenten van het lokale korps, een eigen veiligheidsdienst en aan het hoofdcommissariaat nog eens een dertigtal agenten en een waterkanon. Wie niet op voorhand ingeschreven was, geraakte niet binnen op de Franstalige (!) lezing van Theo Francken (N-VA).

Wie wel binnenraakte op de lezing over Continent sans Frontière – in het Nederlands Continent zonder Grenzen – was op voorhand gescreend door het OCAD. Volgens de organisatie zouden zo op voorhand ook een aantal mensen geweigerd zijn.

De lezing in Lubbeek was de herkansing voor die in Verviers van begin februari. Toen daagden tientallen extreemlinkse betogers op: de situatie liep volledig uit de hand en de lezing werd geannuleerd. Daar was gisteren helemaal geen spoor van in de thuisbasis van Theo Francken, waar voor de gelegenheid bijna uitsluitend Frans werd gesproken. Zo’n 170 mensen waren ingeschreven, maar er daagde uiteindelijk slechts een tachtigtal geïnteresseerden op.

“Wat in Verviers is gebeurd, is onvoorstelbaar”, zegt Frederik. Hij is eind de twintig en noemt zich heel bewust Belg: een kind van Waalse ouders uit de grensstreek, maar perfect tweetalig. “Ik ben nog altijd gedegouteerd. Daarom wou ik vandaag zeker opnieuw komen.” Al werd de organisatie van de nieuwe lezing in Wallonië tegengewerkt, zegt hij. “We wilden bussen inleggen naar Lubbeek, maar geen enkele busfirma uit Luik zag dat zitten.”

Ondanks de matige interesse en de grote politiemacht toonden de organisatoren zich tevreden, net als de oud-staatssecretaris van Asiel en Migratie zelf. “Gezien de afstand en de schrik voor rellen, ben ik tevreden met het aantal aanwezigen. Wie me bezig wou horen, heeft daar nu eindelijk de kans toe gekregen.” (mvdr)

Het beste van Enkel voor abonnees