Grootvader krijgt vijf jaar cel voor seksueel misbruik van kleindochters

Grootvader krijgt vijf jaar cel voor seksueel misbruik van kleindochters

Foto: bvdl

Arendonk -

De rechtbank in Turnhout heeft een 72-jarige man uit Arendonk veroordeeld tot een effectieve celstraf van vijf jaar voor de verkrachting van zijn drie minderjarige kleinkinderen.

De Arendonkenaar heeft zijn kleindochters gedurende achttien jaar seksueel misbruikt en betaalt daar nu de prijs voor. De correctionele rechtbank heeft de zeventiger veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en hij is ook voor vijf jaar ontzet uit zijn rechten.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van zeven jaar gevorderd. “Er werd rekening gehouden met het blanco strafverleden en ook met de ernst van de feiten. De gevolgen voor de slachtoffers zijn heel zwaar”, zei rechter Willemijn Verhoeve tijdens de uitspraak.

Cadeautjes en geld

De man maakte zich vanaf 2000 schuldig aan de verkrachtingen van zijn kleinkinderen die in die periode minderjarig waren. Pas in november 2018 kwamen de zware feiten aan het licht, toen een van de meisjes het seksueel misbruik opbiechtte aan een zorgjuf op haar school. Een van de slachtoffers was amper vier jaar op het moment dat de man over de schreef begon te gaan.

“Hij deed het wekelijks”, zei de advocate van een van de slachtoffers. “Hij manipuleerde de kinderen door hen cadeautjes en geld te geven. Ze durfden de feiten niet op te biechten uit bezorgdheid voor de wankele gezondheid van hun grootmoeder, omdat ze dachten dat die dan zou instorten. Hij misbruikte eerst de oudste kleindochter, stopte enkele jaren en begon daarna opnieuw met zijn jongere kleindochters.”

De man zit sinds vorig jaar in de cel en betuigde al zijn spijt. Hij is intussen in therapie gegaan. De slachtoffers krijgen een voorlopige schadevergoeding.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio