Record Store Day: vier Gentse platenzaken doen mee en organiseren gratis live concerten voor hun deur

Intiem met Tristan en Reena Riot in de bus, Zwangere Guy in de Vooruit

Zaterdag 13 april vindt zowat overal ter wereld Record Store Day plaats. In Gent ondertussen al voor de twaalfde keer. Record Store Day is voor de liefhebbers van muziek, en vooral die van vinylplaten, wat de Ronde Van Vlaanderen voor de koers is. Een hoogdag. Een hoogdag waarin de kleine onafhankelijke platenzaak, waarvan de uitbater bij wijze van lichte overdrijving, elk nummer van elke plaat die hij in zijn zaak heeft kent, en die ook de persoonlijke muzieksmaak van zijn klanten kent. Record Store Day, dat betekent ook live muziek in en rond de platenzaak. Zwangere Guy en Pieter-Paul Devos in het café van de Vooruit, terwijl Reena Riot en Tristan (Isolde Van den Bulcke) die recent nog loos gingen in de Handelsbeurs, een intiem concert in een lijnbus spelen. Allemaal gratis. Record Store Day is niet enkel een zaak van Music Mania, Vooruit en Democrazy, ook Consouling in de Baudelostraat, Vynilla in de Sint-Kwintensberg en ZoeZoe Records in de Serpentstraat doen mee.

MusicMania, Democrazy en Vooruit slaan de handen in elkaar en kunnen het meest 'indrukwekkende' programma voorleggen. Zes grats concerten in het café van de Vooruit, en evenveel in een bus van De Lijn die voor de Vooruit en MusicMania geparkeerd staat. In het café van de Vooruit geeft Hydrogen Sea (waarvan vandaag de nieuwe plaat uitkomt, om 12 uur de aftrap. Daarna volgen nog, telkens op het uur, nog Stadt (13 u), Pieter-Paul Devos. (14 u.) Van Pieter-Paul Devos, de brullende voorman van Raketkanon (waarvan ook recent de nieuwe plaat uitkwam) en Kapitein Korsakow, verschijnt zaterdag zijn soloplaat. Solo, en een heel pak rustiger dan we van hem gewoon zijn. De plaat Citation Needed is deze zomer opgenomen en is enkel op Record Store Day verkrijgbaar. Om 15 uur staat SX op het podium, gevolgd door Wallace Vanborn (16 u) en Zwangere Guy (17u), die recent nog twee keer de Ancienne Belgique in Brussel uitverkocht. 

Ook zes concerten in de bus van de Lijn. Die zijn iets intiemer dan de concerten in het café. En als het woord intiem valt, dan is The Bony King of Nowhere nooit veraf. Hij opent om 12.30 u de reeks van concerten. Daarna, telkens op het halfuur, volgen nog Mooneye (13.30 u), Reena Riot (14.30 u) Tristan (15;30 u), Wardrobe (16.30 u) en And The Spoke In Anthems (17.30 u).

 

Nog drie andere zaken: Vynilla, Consouling Store en ZoeZoe Records

Platenzaak Vynilla aan de Sint-Kwintensberg is pionier als het over Record Store Day gaat. De reputatie is er van die aard dat de straat er de hele dag verkeersvrij gemaakt wordt voor dj-sets en vanaf 13 uur om het uur een concert, met Sofar om 17 uur als afsluiter. Ook Consouling Store in de Baudelostraat doet mee en  organiseert tussen 14u45 en 17u45 vier concerten. 

Sinds november van vorig jaar is er op vlak van onafhankelijke kleine vinylzaken een nieuwe speler op de Gentse markt. Op de hoek van de Serpentstraat en de Onderstraat huist sinds november van vorig jaar ZoeZoe Records. "De naam hadden we snel gevonden, ik heb een dochtertje dat Zoë heet" vertelt uitbater Christophe Vanallemeersch, die vroeger inkoper was voor een platengroohandel en zelf ook muziekliefhebber is: "Ik specialiseer me in de niche van elektronische muziek, noise rock, jazz, blues en ga vooral op zoek naar de kleinere labels die je niet zo makkelijk in andere zaken vindt." ZoeZoe Records organiseert om 15 uur (Lone Blue Heron) en 16.30 u (Kassei) twee concerten in de Onderstraat. Ietwat verderop, in The Manufactory organiseert het muziekblad 33-45 een tentoonstelling rond artwork van platenhoezen, met ondermeer originele illustraties en foto's van platenhoezen van OUTER, Sioen, Black Flower, Tiny Legs Tim en andere Belgische artiesten.

Een gedetailleerd overzicht van de evenementen in de Gentse zaken die meedoen aan Record Store Day is hier terug te vinden.  Voor nog meer details over Record Store Day aan MusicMania en Vooruit: klik hier.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio