Mannen nemen alleen ouderschapsverlof als baas dat ook doet

Mannen nemen alleen ouderschapsverlof als baas dat ook doet

Vaders nemen niet zo gemakkelijk ouderschapsverlof op. Foto: Hollandse Hoogte / David Rozing

Mannen nemen gemakkelijker vaderschapsverlof op als hun baas dat ook doet. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Utrecht. In België hebben mannen recht op tien dagen geboorteverlof. Daarna kunnen ze ook vier maanden ouderschapsverlof opnemen.

Toch maken maar weinig mannen gebruik van die regeling, ontdekte sociologe Leonie van Breeschoten. Ze vroeg mannen in 259 bedrijven en organisaties in negen Europese landen waarom ze wel of niet gebruikmaakten van het ouderschapsverlof. Blijkbaar zitten de aloude rolpatronen er voor iets tussen. “Zelfs als vaders positief staan tegenover deeltijds werk, is het vaker de moeder die minder gaat werken”, zegt Van Breeschoten. Bij mannen speelt ook de angst dat ze geen promotie meer zullen maken als ze deeltijds gaan werken.

Maar opvallend: als hun leidinggevende zélf ouderschapsverlof heeft genomen, doen mannen het ook. “Het maakt dan niet uit of de werkgever een man of een vrouw is. Het gaat erom dat het op de werkvloer dan meer geaccepteerd wordt om vaker thuis te zijn bij de kinderen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees