Tweede nationaal park van Vlaanderen wordt allicht nog pak groter dan aanvankelijk gedacht

Brussel / Halle / Oud-Heverlee -

Ruim anderhalf jaar nadat voormalig burgemeester Alexander Binon (N-VA) van Oud-Heverlee de oprichting van een nationaal park rond het Meerdaalwoud en Heverleebos op de politieke agenda zette, is Vlaanderen mee op de kar gesprongen. Sterker nog: er is een opdracht gegeven waarin ook het Zoniënwoud en het Hallerbos in het park opgenomen worden.

Vandaag heeft Vlaanderen slechts één nationaal park, het park Hoge Kempen in Midden-Limburg. Daar komt wellicht binnenkort verandering in. Toenmalig burgemeester van Oud-Heverlee en huidig N-VA-kandidaat Alexander Binon zette in 2017 een tweede nationaal park, Brabantse Wouden, op de politieke agenda. Nu is men ook op Vlaams niveau in gang geschoten.

“Naar aanleiding van mijn idee stelde Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (SP.A) een parlementaire vraag aan de toen bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V), die de opdracht gaf de oprichting van een of meer nationale parken uit te werken. Zo kwam er een openbare aanbesteding ‘Ondersteuning bij verkenning tot de oprichting van een projectbureau Brabantse Wouden’. Die moet leiden tot de oprichting van het nationaal park Brabantse Wouden, het tweede nationaal park van Vlaanderen”, zegt Binon.

Het park Brabantse Wouden zou de Dijlevallei, het Hallerbos, Heverleebos, Meerdaalwoud en het Zoniënwoud omvatten. En dat is veel meer dan wat Binon voor ogen had.

Versnipperd

“Dat is geweldig nieuws”, zegt hij. “De verschillende wouden en de Dijlevallei vormen de grootste natuur- en groengebieden in de provincie Vlaams-Brabant. Ze worden Europees gewaardeerd als topnatuur en het Zoniënwoud heeft recent zelfs de erkenning gekregen als Unesco-werelderfgoed. In totaal zijn ze goed voor 10.000 hectare natuurgebied”, zegt Binon.

Nu is dat gebied nog versnipperd. “Heverleebos, Meerdaalwoud en de Dijlevallei zijn nog redelijk verbonden, maar het Zoniënwoud en het Hallerbos liggen verder uiteen. Een doel van de oprichting van een nationaal park zou net zijn om die weer te verbinden.”

“Dat kan door ecoducten, maar ook door grond te verwerven. Daar wordt al hard aan gewerkt, maar dit alles ook in een wettelijk kader steken zou zowel voor de dieren als in de strijd tegen de verstedelijking een enorme meerwaarde hebben”, aldus Binon.

Geen reservaat

Als de Brabantse Wouden een nationaal park worden, betekent dat niet dat er niets meer mag veranderen aan de ruimtelijke ordening in het gebied. “Een nationaal park is geen reservaat. Eigenaars van woningen binnen het gebied zouden er gewoon kunnen blijven wonen en bezoekers mogen er steeds vrij wandelen of fietsen.”

Toeristisch ontsluiten

Een nationaal park zou de overheid wel heel wat mogelijkheden geven om het gebied beter te beschermen en toeristisch te ontsluiten. “En dat is nodig, in tijden waarin we zo veel spreken over het klimaat, behoud van groen en de betonstop”, zegt Binon.

Toerisme Vlaams-Brabant was woensdag nog niet op de hoogte van de plannen. “Maar we zijn uiteraard verheugd over alles wat onze Vlaams-Brabantse bossen kan versterken. We zien heel veel potentie in de ontsluiting van de bossen en werken daar nu al heel goed rond, samen met het Agentschap Natuur en Bos. Dus dit zou zeker een meerwaarde bieden.”

Tweede nationaal park van Vlaanderen wordt allicht nog pak groter dan aanvankelijk gedacht
De bossen betreden zou nog steeds gewoon kunnen, maar een nationaal park zou wel helpen bij de bescherming van de natuur. Foto: idh
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees