Marcel Kittel klink uit het wiel gereden: is zijn carrière voorbij? “We kunnen niet blijven excuses zoeken, zo kan het niet verder”

© Photo News

Omdat hij dringend zijn vlucht naar Zwitserland moest halen, ontsnapte Marcel Kittel gisteravond nog aan de realiteit. Nog even. Want de komende dagen staat er bij Katusha-Alpecin een groot crisisberaad gepland. Kopman Kittel stond voor zijn examen, maar werd klink uit het wiel gereden. Alweer. “We kunnen niet blijven excuses zoeken. We moeten dringend praten”, aldus ploegleider Dirk Demol.

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK.ANALYSE SCHELDEPRIJS. Een 107-jarige met een (identiteits)crisis, het is eens wat anders (+)

Dat het fysiek en mentaal niet altijd perfect was geweest omdat hij in sommige koersen te vermoeid aan de start stond. Dat hij wel degelijk een goeie winter achter de rug heeft. Dat hij ook de voorbije weken goed had getraind. Dat hij er zin in had. Aldus de goednieuwsshow van Marcel Kittel voor de start van de Scheldeprijs. Van die schone schijn bleef in Schoten niet veel meer over. Op de Churchilllaan, waar hij al vijf keer triomfeerde, sprintte hij gisteren zelfs niet mee. Na nog geen drie uur koers was hij al een eerste keer klink uit het wiel gereden. Omdat het tempo nadien stokte, keerde hij nog terug, maar toen het peloton in de lokale ronde weer vaart begon te maken, moest hij opnieuw lossen. Een rampexamen. Kittel weigerde na afloop te reageren.

Niet goed genoeg

De malaise bij Kittel en Katusha-Alpecin is groot. Voor de start poste ploegleider Dirk Demol nog een foto om zijn zege in Parijs-Roubaix van 31 jaar geleden te herdenken. Na de koers was van die goede luim nog weinig te merken bij de eeuwige positivo. “We kunnen ons niet blijven verstoppen. We zullen de komende weken samenzitten met Marcel, zijn trainers en de ploegleiding. Een crisisberaad.”

Demol is op zijn hoede voor kritiek. Hij is nog maar bezig aan zijn eerste maanden bij Katusha-Alpecin en wil niet dezelfde fout maken als zijn collega Dmitri Konysjev vorig jaar deed in de Tour, toen die Kittel met de grond gelijk maakte. “In principe rijdt Marcel de komende weken de Ronde van Yorkshire en de Ronde van Californië, maar voor hij weer aan koersen denkt, moeten we hem weer proberen op niveau te krijgen. Marcel is en blijft een wereldcoureur, maar op dit moment is hij simpelweg niet goed genoeg. Zo kan het niet verder.”

Wat het probleem van Kittel is, weet niemand echt. De Duitser is mentaal altijd al zeer broos geweest. Het was een van de redenen waarom Quick Step hem eind 2017 ondanks een megaseizoen liet vertrekken naar Katusha-Alpecin. Het probleem zit dieper dan enkel het mentale. In de Scheldeprijs was Kittel aanvankelijk mee in de eerste waaier, maar na drie uur koers ging zijn kaars uit – een herhaling van wat zich eerder dit seizoen afspeelde in Parijs-Nice en de Driedaagse De Panne-Koksijde. In een inloopkoers als de Trofeo Palma de Mallorca in februari kon Kittel zijn gebrek aan conditie nog verbergen, maar wanneer er echt wordt gekoerst, valt hij pijnlijk door de mand.

Nog erger is dat de kopman zijn ploegmaats meesleurt in de negatieve spiraal. In de Driedaagse De Panne-Koksijde flikte Kittel zijn vaste lead-out Marco Haller door die pas op drie kilometer van de streep te verwittigen dat hij zich niet goed genoeg voelde om te sprinten. Te laat voor de Oostenrijker om er zelf nog iets van te maken.

Einde carrière?

Na het debacle in De Panne-Koksijde werd Kittel door zijn ploeg naar zijn thuis in Zwitserland gestuurd om zich klaar te stomen voor zijn herexamen in de Scheldeprijs. Veel heeft dat niet opgeleverd. Kittels contract bij Katusha-Alpecin loopt na dit seizoen af. De vraag is welke ploeg de dertiger na twee jaar slabakken nog zal willen nemen. Op zijn dertigste lijkt een einde carrière in de maak.

“Te veel pintjes en te veel wijn”

Oud-renner Jurgen Van den Broeck vertelde tijdens een Facebook-livesessie bij Sporza gehoord te hebben dat de Duitser niet bezig is met zijn vak: “De verhalen doen de ronde dat hij te veel pintjes en te veel wijn drinkt. Hij zou te veel bezig zijn met andere dingen en niet trainen, hoor ik dan. Ik denk dat het vooral niet goed zit in het hoofd van Kittel.”

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Marcel Kittel

Video

Keuze van de redactie